Annons

Välj Fröknegårdsskolan – den är bäst!

Det finns sjätteklassare som går på mellanstadiet i vårt skolområde men aktivt väljer bort Frökne. Unga vill ej gå på vår skola på grund av felaktiga rykten som grundas av utomstående.
Skola • Publicerad 7 februari 2024 • Uppdaterad 7 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digital konsert på Fröknegårdsskolan i Kristianstad.
Digital konsert på Fröknegårdsskolan i Kristianstad.Foto: Privat

Skolan blir rånad på resurser och omdömet förvärras. Förutom det blir kommunen segregerad. Detta måste förändras, jag valde aktivt Fröknegårds musikklasser i mellanstadiet och det är bland det bästa jag gjort.

Först och främst tycker jag om min skola för att det är så många olika typer av folk. På skolan finns det en stor mångfald av kulturer, etnicitet och härkomst. Det gör att man som utomstående lär sig om människor olikheter och att acceptera alla individer. Jag gick årskurs noll till fem med endast svenskar från närområdet. När jag bytte skola blev allt annorlunda, det var stor variation av människor och ingen brydde sig om vart jag kom ifrån. Det blev lättare att skaffa vänner och jag kände mig tryggare.

Annons

En annan anledning till att välja Fröknegårdsskolan är de roliga aktiviteterna som anordnas. Det kan vara allt från pingis till kortspelsturnering, alla i högstadiet får vara med och man spelar mot varandra i blandade årskurser vilket främjar sammanhållningen på skolan. Utöver skoltid finns det även aktiviteter i skolans idrottshall som tjejträning, nattfotboll och amerikansk fotboll vilket skapar ett “safe space “för elever som har det tufft hemma. Jag vet inte många skolor som har det på detta sätt.

Somliga föräldrar tycker inte att deras barn ska gå på skolan då den är placerad i ett utsatt område. Men detta anser jag är ett dåligt argument då skolans placering ej förändrar studiemiljön, istället gör det att kommunen anställer erfarna och utbildade lärare till skolan som kan hantera pressen. Det gör att väldigt få av våra lärare är obehöriga i sitt ämne och vi får lärare som kan hjälpa oss på bästa möjliga sätt. Situationen är även ett bra sätt att bli uppmärksam om samhällsproblem och klasskillnader.

Till sist är det viktigt att nämna skolans fantastiska pedagoger. Enligt mina erfarenheter är det få lärare som bryr sig om eleverna på riktigt, på mina tidigare skolor brydde sig varken lärare eller rektor om problem som mobbning, utfrysning och trakasserier men under mina fyra år på Frökne har jag känt mig trygg med att gå till personal med bekymmer eftersom jag vet att de gör allt de dem kan för att reda ut det.

Jag älskar min skola för att det finns lärare som märker när jag är trött eller sliten och tar hänsyn till det. Personalen tar tid till att lära sig allas namn och vara involverade i aktiviteter. Små saker som detta gör skillnad. Detta är något jag aldrig varit med om innan och det gör stor skillnad för min trivsel i skolan.

Avslutningsvis vill jag förmedla för er att skolan ska vara en plats där man känner att personalen bryr sig om en, en plats där man kan socialisera sig med andra och faktiskt ha roligt. Det behöver ej vara en otrygg plats med grupperingar och segregation, det kan vara ett “safe place” (en säker plats) som Frökne är för många av oss. Så välj Fröknegårdsskolan!

Elsa Ivarsson

Elev på Fröknegårdsskolan

”Jag älskar min skola för att det finns lärare som märker när jag är trött eller sliten och tar hänsyn till det.”
Annons
Annons
Annons
Annons