Annons

Vänsterns dröm om ett förstatligat samhälle slår mot vanliga löntagare

Jag har full respekt för Leif Pettersson som person och hans syn på samhället. Men som vanligt när det gäller vänsterpartiets politik så håller det inte ihop, man vägrar se konsekvenserna av effekterna på samhället som deras förslag innebär.
Debatt • Publicerad 9 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta då hela grundtanken med deras politik är ett förstatligande av hela samhället. Man säger sig ha gjort upp med den kommunistiska tanken men lika väl så lyser det igenom när man lägger sina förslag.

Leif Pettersson lyfter två enskilda objekt varav ett är ett privat företag som själv bestämmer sina arbetstider helt enligt den svenska modellen där arbetsgivare och fackföreningar gör upp via förhandlingar något som Vänstern med sitt förslag vill gå ifrån och låta staten bestämma istället.

Annons

Han nämner även Svartedalens äldreboende i Göteborg men glömmer att nämna att det endast var ett tidsbegränsat projekt där man nu återgått till normala arbetstider och kommit fram till att skillnaden inte va så stor som man trodde efter utvärdering.

Men han vägrar på att svara på hur man skall finansiera det då kostnaden enligt V själva lär hamna på 110 miljarder lågt räknat.

Antar det blir via skattehöjningar för Sveriges löntagare som är Vänsterns paradgren.

Han nämner inte heller varför man skall frångå den svenska modellen som tjänat oss väl i många år där företag och fackföreningar gör upp via förhandlingar.

Och jag har själv jobbat som ställningsbyggare i 25 år så vet hur det känns när kroppen blir sliten.

Men populistiska förslag om arbetstider är inte lösningen utan det är ökade satsningar på arbetsmiljö, utvärdering och forskning, högre personaltäthet i vården som några exempel. Och detta är ingen höger-vänsterfråga utan i grund och botten vilken arbetsmarknadspolitik vi skall ha i Sverige ,staten bestämmer eller den svenska modellen där vi kommer överens via förhandlingar. Och Vänsterns ståndpunkt vet vi och den skrämmer mig då kolchosens tid förhoppningsvis är förbi.

Magnus Persson

Sverigedemokraterna Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons