Annons

Vänsterns kluvna tungor som kräver allt åt alla

Att Vänsterpartiet vill ha allt åt alla är inte ovanligt. Det bör sägas att vi blir något fundersamma när herrarna Chehade och Åkerborn (V) inte gör något åt sina löften om allt till alla.
Mötesplats Ljungdala • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mötesplats Ljungdala i Hässleholm. Vara kvar eller läggas ner? Debatten fortsätter.
Mötesplats Ljungdala i Hässleholm. Vara kvar eller läggas ner? Debatten fortsätter.Foto: Carl-Johan Bauler

Det är ju nämligen så att Vänsterpartiet har stora möjligheter att påverka den styrande S-M Minoriteten, eftersom det är tack vare Vänsterns röster som budgeten ser ut som den gör, ni är budgetunderlaget kommunen styrs på.

Men att låtsas vara opposition är säkert roligare än att ta ansvar på riktigt, ni har mycket goda möjligheter att påverka Socialdemokraterna och Moderaterna i budgetförhandlingarna. Till sakfrågan, så misstro mig inte. Vi vill ha kvar Mötesplats Ljungdala, vi vill ha kvar alla simhallar och vill framförallt att ingen ska behöva betala mer skatt än nödvändigt.

Annons

Men för någon som fått godkänt i matematiken från gymnasiet blir det tydligt att ekvationen inte går ihop, någonstans måste man kompromissa. Kultur- och fritidsnämnden står inför svåra utmaningar som Vänsterpartiet inte verkar förstå. Personalen går på knäna och politiken har aldrig vågat fatta de besluten som krävs för att enskilda tjänstepersoners välmående inte ska bli överrumplat, det är redan på bristningsgränsen. Kostymen är för stor och det har inte tillförts de medel som krävs för att upprätthålla nuvarande utbudskatalog, om det inte tillförs mer pengar så är det avveckling som gäller.

Mötesplats Ljungdala har haft en viktig funktion. I utredningen för Ungdomens hus stod det klart att målgruppen som vistades där inte hade några som helst problem att ta sig in till något mer centralt beläget. Nu står Nyfiket på plats och intresset för verksamheten är hög. Hässlehem bedriver ett fantastiskt arbete med sin motsvarighet till Mötesplats Ljungdala och Markan har nya fina lokaler. Det råder inga som helst utmaningar för de unga i Hässleholms nordöstra stadsdelar att träffas och umgås.

Men för Vänstern är det kanske mer bekvämt med att spara in på folkbildningen, eftersom det sparförslag som vann gehör och som ni stöttade kommer innebära att bibliotek stängs. Barns möjligheter att ta del av kunskap och historia för att forma en bättre värld kommer begränsas, allt för att Hässleholms kommun ska ha fyra mötesplatser inom en tre kilometers radie. Det är i min mening helt orimligt.

För att runda av så kan vi inte undvika att peka på elefanten i rummet. I tider där Vänsterpartiska företrädare i Göteborg, Skåne (Hässleholm) och Angered blir ertappade med att skandera antisemitiska slagord, donera stora mängder skattepengar och ha möten med organisationer som har varit aktiva deltagare i den största attacken och pogromen på judar sedan andra världskriget. Då är det något magstarkt att avrunda sin i övrigt tydliga insändare med ord som att de står upp för alla människors lika värden för det är helt enkelt inte något som ni visar i praktiken.

Simon Berneblad (KD)

2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Torgny Holmberg (SD)

Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden.

”Då är det något magstarkt att avrunda sin i övrigt tydliga insändare med ord som att de står upp för alla människors lika värden för det är helt enkelt inte något som ni visar i praktiken.”
Annons
Annons
Annons
Annons