Annons

Var tredje kvinna utsätts för våld

8 mars 2022, Europa och världsfreden står i brand! Tidigare år har jag skrivit långa inlagor för att uppmärksamma och beskriva varför den 8 mars, internationella kvinnodagen, är en dag att uppmärksamma. I år nöjer jag mig med att göra ett par reflektioner.
Våld mot kvinnor • Publicerad 8 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
16 000 kvinnor i Sverige lever med någon form av skydd för att de annars riskerar att dödas, skriver debattören.
16 000 kvinnor i Sverige lever med någon form av skydd för att de annars riskerar att dödas, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att hålla mig uppdaterad när det gäller Putins och Rysslands kränkning av mänskliga rättigheter, så lyssnar jag ständigt på nyhetsmedia. Och, där kom det... inslaget om att den invaderande styrkan våldtar, skändar och mördar kvinnor och flickor i ”krigets namn” och bara för att de kan! Nu pratar vi alltså Europa! 2022!

Våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem och likväl kom FN:s rapport om en drygt 30-procentig ökning av mäns våld i hemmet – som en konsekvens av coronapandemin – som en chock för många. Cirka 100 våldtäkter om dagen. 16 000 kvinnor som lever med någon form av skydd i Sverige (för att de riskerar att dödas), under tiden går förövaren/mannen fri. Cirka 40 miljarder om året är prislappen för detta, enbart i vårt land. Kvinnor har drabbats oproportionerligt av smittspridningen. Två tredjedelar av alla sysselsatta inom hälso- och sjukvården är kvinnor, i många omsorgsyrken är det ännu fler och i förlängningen drabbar en pandemi även kvinnors ekonomiska möjligheter att lämna en våldsam man och försörja sig själva.

Annons

35 procent av världens kvinnor har upplevt antingen fysiskt och/eller sexuellt våld. I vissa länder har uppemot 70 procent av kvinnorna utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid från en intim partner. Miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i många fall leder detta till att kvinnor och flickor mister sina liv! Som i dagens vidriga krig i Ukraina!

”Alla är vinnare i ett jämställt samhälle, fritt från våld och i den bästa av världar är årets alla 365 dagar internationella kvinnodagar, och mansdagar och ”fredsdagar”!”

Våld mot kvinnor har många former, i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord och är en av de mest utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen! Var tredje kvinna i världen utsätts någon gång under sin livstid för våld. Att exempelvis köpa sig tillgång till en annan människas kropp, vare sig det görs på gatan, på internet eller i något annat sammanhang, handlar om att utnyttja någon som befinner sig i ett maktunderläge eller en beroendeställning. Ett maktunderläge kan vara kopplat till maktordningar baserade på kön, etnicitet, sexualitet eller klass.

På flera håll har Internationella Kvinnodagen mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Alla är vinnare i ett jämställt samhälle, fritt från våld och i den bästa av världar är årets alla 365 dagar internationella kvinnodagar, och mansdagar och ”fredsdagar”!

Varje människa kan göra skillnad, men tillsammans kan vi skapa varaktig och hållbar förändring!

Ruth Brunner

Annons
Annons
Annons
Annons