Annons

Våra äldre glöms bort inom LSS i Osby Kommun

Personalen inom LSS verksamheterna har inte tiden för de äldre som hade behövts. Vi har inte tiden att ge dom en liten guldkant på dagen. Att sitta ner med dom, ge dom fotbad, måla naglar, fixa håret. Istället är det lätt att de äldre “glöms” bort.
LSS i Osby • Publicerad 29 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kritik och oro över bristande LSS-verksamhet i Osby. Bilden är från dagcentralen Rosenborg i Gärsnäs på Österlen.
Kritik och oro över bristande LSS-verksamhet i Osby. Bilden är från dagcentralen Rosenborg i Gärsnäs på Österlen.Foto: Torun Börtz

Man blandar 65-åringar med 25-åringar med helt olika behov av vård på samma boende. Även på dagliga verksamheten blandar man åldersgrupper hejvilt, utan att tänka på varje individ och vad den klarar av eller inte klarar av. Kommunen borde ta tag i saken och ha en separat daglig verksamhet för de äldre, för dom som inte kan “jobba” utan istället behöver någon slags daglig aktivitet.

Där personalen faktiskt har tid och har de äldre i fokus. Där man kan baka tillsammans, laga mat, umgås, spela spel, ha underhållning, ha fotbad, måla naglar och fixa hår. Där de äldre faktiskt har en plats, där de får vår tid. Där dom får sin guldkant på dagen. Där de känner gemenskap, där de inte glöms bort. Där även de som gått i pension från dagliga verksamheten kan få komma och umgås.

Annons

Kommunen tycker att en brukare som jobbat varje dag sen de fyllde 18 ska sluta helt att gå till jobbet från en dag till en annan när brukaren går i pension. En av deras längsta fasta rutin försvinner och tas ifrån dom på en dag, sen förväntas dom att sitta hemma utan att det ska bli fel för dom.

Tänk då att få gå i pension men ändå har ett ställe att komma till, en slags aktivitets verksamhet för de äldre inom kommunen. Där de får allt som våra normalbegåvade äldre får på ett äldreboende, som de äldre inom LSS absolut inte är i närheten av att få. Att få gå i pension men ändå ha ett socialt nätverk, istället för att tappa i princip all social kontakt man haft under alla åren på deras jobb.

Även en plats till de brukare som inte klarar av att göra de jobb som finns på dagliga verksamheten.

Jag vill även lyfta att vi har väldigt fina och härliga LSS boenden och även daglig verksamhet i Osby Kommun, men vi räcker inte till för våra äldre. Våra äldre inom LSS förtjänar också ett meningsfullt liv, även efter pension. Istället för att lägga flera miljoner på att bygga nya gruppbostäder som ni knappt kunde fylla med brukare, så lägg pengar på att anställa folk till en aktivitetsverksamhet för våra härliga äldre brukare som inte klarar av det “jobbet” dom går till varje morgon & för våra pensionärer. Om det var er mamma/pappa eller mor/farföräldrar som satt på en stol hela dagen i princip och inte kunde delta i gruppens aktiviteter, hade ni inte reagerat då? Skärpning kommunen!

Stödassistent som arbetat inom LSS i kommunen i 5+ år.

”Kommunen tycker att en brukare som jobbat varje dag sen de fyllde 18 ska sluta helt att gå till jobbet från en dag till en annan när brukaren går i pension. En av deras längsta fasta rutin försvinner och tas ifrån dom på en dag”
Annons
Annons
Annons
Annons