Våra klassrum ser ut som sjukhussalar

Arbetsmiljö Artikeln publicerades
Vitt sätter inte igång inte elevernas kreativitet.
Foto: Koji Sasahara
Vitt sätter inte igång inte elevernas kreativitet.

Jag går i arbetslag-D på Humleskolan i Bromölla. Där har avdelningen Fastighet som bestämmer över olika byggnader i kommunen beslutat att alla klassrum i arbetslag-D ska målas kritvita, utan att lyssna på vår åsikt!

Alla de andra arbetslagen A,B och C har flera klassrum med roliga färger som de själva fått komma fram till, till exempel lila, grönt, blått och så vidare.

Varför ska vi få den billigaste färgen? För två och ett halvt år sedan när de andras klassrum målades om var det inga problem, de fick välja färgglada färger. Vi känner oss väldigt särbehandlade och diskriminerade när våra klassrum ser ut som sjukhussalar.

Jag tycker att det är väldigt fel att en avdelning som endast sett klassrummen någon enstaka gång ska bestämma vilken färg det ska vara. Vi lever i ett demokratiskt land och då borde det faktiskt vara vi, elever och lärare, som ska trivas i klassrummen som ska få välja färg. Vi vet bäst!

Dessutom står det såhär på Bromölla kommuns hemsida: “En inspirerande lärmiljö gör att barn, elever och lärare lär och har roligt tillsammans. Barn och elever ska känna att de har inflytande och att de är delaktiga i sin egen lärprocess.”

Själv tycker jag att Bromölla kommun verkligen inte lever upp till detta. Varken lärare eller elever har fått ha inflytande i detta och så tycker jag att klassrum som är mindre färgglada än sjukhussalar verkligen inte är så inspirerande.

Här kan du läsa de övriga elevernas texter.

Färger har även stor betydelse och påverkan på oss människor. Bland annat så ger vissa färger oss mer lugn, vissa ger oss mer kreativitet och så vidare.

Lösningen på detta problemet är att Fastighet kommer tillbaka och målar om igen till de färgerna VI vill ha!

Frustrerad elev

Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.