Annons

Våra politiker är blåsta på vinden

Tio år efter att Barsebäck lades ner byggdes Lillgrund, då Sveriges största havsbaserad vindpark. Det gav 4 procent av Barsebäcks kapacitet. Med denna byggstart har vi alltså ersatt Barsebäck om 250 år.
Energikällor • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lillgrund vindkraftpark med sina 48 vindkraftverk i Öresund.
Lillgrund vindkraftpark med sina 48 vindkraftverk i Öresund.Foto: Johan Nilsson/TT

”Lillgrund vindkraftpark i Öresund har blivit en symbol för Sveriges satsningar på förnybar el. Men de 48 vindmöllorna har samtidigt blivit ett ekonomiskt praktfiasko. De förluster som satsningen gett upphov till avhåller Vattenfall och andra kraftbolag från nya svenska storsatsningar till havs.” (Sydsvenskan 23 Jan 2017)

I Finland vägde man tre stycken rotorblad efter tio års drift, då de byts ut till nya. De vägde två ton mindre. Det innebär att mycket mikroplaster hamnade i havet, då vingarna slits av vinden. Detta ger 6 000 kg mikroplaster ifall vindkraftens livslängd beräknas till 30 år! Hur var det att vi skulle värna miljön och inte slänga plast i sjön?

Annons

Elektrisk lagring med hjälp av vätgas är en oprövad teknik som saknar potential.

”Det krävs nu en helomvändning. Sverige behöver vända trenden, bort från alltmer icke-planerbar elkraft.”

Vindkraften är varken miljövänlig, förnybar, hållbar eller lönsam, och producerar bara el när det blåser ”lagom” var än den installeras, den kan dessutom inte fungera som baskraft, balanskraft, styr/reglerkraft, skapar enorma kostnader för backup kraft vindstilla dagar och så vidare, huvudlös, destruktiv energi/miljö politik... förstör både miljö, natur, djurliv, biologisk mångfald,

Naturskyddsföreningen och MP har tappat fokus på miljöfrågor.

Nedmonteringen av kärnkraften och ökningen av sol- och vindkraft sedan sent 90-tal är den främsta orsaken till den elkris vi befinner oss i. Det krävs nu en helomvändning. Sverige behöver vända trenden, bort från alltmer icke-planerbar elkraft.

Framtidens elmarknad behöver långsiktiga och hållbara förutsättningar. Dagens elpriser måste bli slutet för dagens elprismodell.

Jan Norlin, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons