1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vårdvalen har ökat tillgängligheten men även kostnaderna

I ett debattinlägg 27/12 "Missgynnar S och MP vårdvalen med vilje?", försöker Carl-Johan Sonesson (M) att utmåla Miljöpartiet som motståndare till valfrihet och som vårdvalens dödgrävare.
Region Skånes förvaltning Kryh ska bygga upp en egen verksamhet för multimodal smärtbehandling, menar insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det fanns inte många rätt i Sonessons artikel men det är sant att Miljöpartiet var för att avveckla vårdvalet inom multimodal smärtbehandling (MMS). Skälet är enkelt; det har varit svårt att få aktörer att etablera sig i nordöstra Skåne vilket inneburit att patienter med långvarig smärta helt enkelt inte fått den vård de har rätt att begära.

Vi kommer därför att se till att Region Skåne via sin egen förvaltning Kryh bygger upp en egen verksamhet, i resten av Skåne kommer MMS att upphandlas som hittills. 

Det är alltså vår vilja att på bästa sätt ge vård till patienterna som får Sonesson att ta på de ideologiska skygglapparna och rusa iväg utan sans och måtta.

För Sonesson tycks det vara viktigast att behålla vårdvalet som modell, trots att det bevisligen inte funnits någon vård att varken välja eller ställa sig i kö till. För Sonesson är systemet viktigare än patienterna i nordöstra Skåne.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För Miljöpartiet är allas tillgång till vård viktigare än driftsformen i vilket det görs. Vården ska bygga på jämlikhet, ges efter behov och vara tillgänglig. Vårdvalen har ökat tillgängligheten men samtidigt inneburit att kostnaderna har ökat.

I framtiden kommer vården att behöva ökade resurser för att klara av sitt uppdrag oavsett driftsform. Detta vet Moderaterna men vill hellre gömma sig bakom en ideologisk dimridå.

Avslutningsvis är det märkligt att Sonesson avstår att nämna att Moderaterna faktiskt röstade för de förändringarna i MMS som han nu menar gav så dåliga villkor. Det är tydligt att hårdför ideologi också kräver selektivt minne.

Anders Åkesson (MP)

regionråd Region Skåne

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.