Annons

Varför inte Joakim Paasikivi som försvarsminister?

När jag i dagarna följde en Aktuellt-sändning på SVT, fick jag plötsligt en idé.
Försvar • Publicerad 3 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten lanserar överstelöjtnanten Joakim Paasikivi som ny försvarsminister.
Insändarskribenten lanserar överstelöjtnanten Joakim Paasikivi som ny försvarsminister.Foto: Pontus Lundahl/TT

Varför inte lansera Joakim Paasikivi till ny (opolitisk/partilös) försvarsminister i Sverige efter valet i höst, oavsett vilket parti som vinner riksdagsvalet i september? Under Rysslands brutala invasionskrig av Ukraina har lektor, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, Försvarshögskolan, blivit en omtyckt militärexpert i pressen och i medierna.

Han har under hela kriget i Ukraina framträtt ett flertal gånger i medierna. Personligen är jag inte överraskad. Som överstelöjtnant har han givetvis omfattande och gedigna kunskaper i ämnet.

”Han gör generellt ett sympatiskt intryck. Det uppskattas säkert av de allra flesta.”
Annons

Överstelöjtnant Paasikivi förklarar varje detalj i detta hemska krig på ett lugnt, pedagogiskt och mycket skickligt sätt. Hans röst är dessutom både lugn och behaglig.

Han gör generellt ett sympatiskt intryck. Det uppskattas säkert av de allra flesta. Jag tror faktiskt att han med sina stora kunskaper skulle kunna bli en lämplig och bra försvarsminister nu inför Sveriges planerade Natointräde.

Som hans namn antyder har han finskt påbrå. Därför har han säkert fortfarande bra kontakter i Finland. Det skadar absolut inte i dagens svåra försvarspolitiska läge. Finland och Sverige söker ju gemensamt Natointräde.

Joakim Paasikivi är sonsons son till den tidigare finske presidenten Juho Kusti Paasikivi (1946-1956).

Tillsammans med efterträdaren Urho Kekkonen (1956-1982) införde Juho Kusti Paasikivi på 1940-50-talet den finska politiska neutralitetsdoktrinen, den så kallade Paasikivi-Kekkonen linjen. Joakim Paasikivi har verkligen en gedigen politisk bakgrund.

C-G Pernbring

Annons
Annons
Annons
Annons