Annons

Varför ska kristianstadsbor ha sämre möjlighet att få träffa en psykolog?

Den psykiska ohälsan är en av vår tids stora folksjukdomar. Runt en tredjedel av alla som sitter i väntrummet på en vårdcentral mår psykiskt dåligt. Därför borde det vara självklart att alla vårdcentraler har en god bemanning för att möta den psykiska ohälsan, men så är inte alltid fallet idag. Mer än en tredjedel av de skånska vårdcentralerna saknar en anställd psykolog. Särskilt stor är bristen i norra Skåne.
Psykisk ohälsa • Publicerad 13 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många mår psykiskt dåligt, men var du bor kan avgöra hur du får hjälp.
Många mår psykiskt dåligt, men var du bor kan avgöra hur du får hjälp.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I praktiken innebär det att den hjälp som erbjuds beror på var i Skåne du bor. Du som bor i Kristianstad, Hässleholm och i flera av de andra kommunerna i norra Skåne har betydligt sämre tillgång till en psykolog på offentliga vårdcentraler än den som bor i Malmö och Lund eller kommunerna däromkring.

Endast en av sju offentliga vårdcentraler i Kristianstad kommun har en anställd psykolog. Samma sak i Hässleholm, där fem av sex offentliga vårdcentraler saknar en anställd psykolog. På ett antal offentliga vårdcentraler i norra Skåne finns varken kurator, psykolog, psykoterapeut eller psykiatrisjuksköterska, enligt Region Skånes statistik.

”Många gånger är det svårigheter att hitta medarbetare som gör att det saknas psykologer på de offentliga vårdcentralerna i norra Skåne.”
Annons

Som jämförelse har de två offentliga vårdcentralerna i Eslöv sammanlagt fem psykologer. På Löddeköpinges vårdcentral finns tre anställda psykologer.

Många gånger är det svårigheter att hitta medarbetare som gör att det saknas psykologer på de offentliga vårdcentralerna i norra Skåne. Därför har Miljöpartiet lämnat in ett förslag till Region Skåne att utreda vad som kan göras för att göra det lättare för vårdcentralerna att locka till sig psykologer.

Miljöpartiets mål är att det ska finnas minst en psykolog på varje vårdcentral. Erfarenheter från andra delar av Sverige visar att arbetet mot den psykiska ohälsan stärks när personal med olika kompetenser arbetar tillsammans, som psykologer, kuratorer, psykiatrisjuksköterskor och psykoterapeuter.

”Vi trodde det var självklart att alla partier ville ta tag i problemet att så många vårdcentraler i Skåne saknar psykologer.”

Vi trodde det var självklart att alla partier ville ta tag i problemet att så många vårdcentraler i Skåne saknar psykologer. Men när ärendet var uppe i både hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen sa Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nej till förslaget med stöd av Sverigedemokraterna.

Nu avgörs frågan slutligen i regionfullmäktige på tisdag. Därför ställer vi en rak fråga till alla borgerliga och sverigedemokratiska regionpolitiker i norra Skåne: varför tycker ni att invånarna här ska ha sämre möjligheter att få träffa en psykolog på sin offentliga vårdcentral än den som bor i till exempel Malmö, Lund, Eslöv, Lomma eller Löddeköpinge?

Mätta Ivarsson (MP)

gruppledare i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lena Östholm Munkberg (MP)

ersättare i primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons