Annons

Varför ska Osby kommun ta över Ivösjökommittén?

Ivösjökommittén bildades 2003 som en föregångare till dagens vattenråd, bildad under en tid då Bromölla och Kristianstad kommun visade ett intresse för denna speciella sjö. Inte bara Skånes största sjö utan en på många sätt unik sjö ekologiskt och ett Natura 2000 område.
Skånes största sjö • Publicerad 9 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Engagemanget för Ivösjön ifrågasätts av skribenten.
Engagemanget för Ivösjön ifrågasätts av skribenten.Foto: Privat

Ni som följt frågan vet att sedan 2020 har Bromölla kommun avslutat sitt engagemang både i Skräbeåns Vattenråd och Ivösjökommittén. Men fortfarande är det högst osäkert vad Kristianstad kommun vill. Kristianstad kommun är ordförande i både Skräbeåns vattenråd och Ivösjökommittén. Osby kommun har lovat att ta över den administrativa rollen i Skräbeåns vattenråd efter att Bromöllas lämnade organisationen. Men aktiviteten efter tre år är till synes fortfarande ingen. Vad gör Kristianstad, som är ordförande och därmed en formell ledare för organisationen?

Vad vill Kristianstad kommun med Ivösjökommittén? Denna organisation ligger helt i Kristianstads kommun efter Bromöllas reträtt. Hur kan det komma sig att det inte funnits någon som helst aktivitet under 2023 i kommittén? Vad har den utsedda ordförande från Kristianstads kommun gjort, arbetsutskotten och medlemmarna undrar vad det är som händer? Den 25 januari presenterades på miljö- och hälsoskyddsnämnden sammanträde i Kristianstad kommun, att planen är att Osby kommun också ska ta över Ivösjökommittén? Varför ska en kommun som ligger flera mil från sjön ta över ansvaret för Ivösjökommittén?

Annons

Nu är det dags att Kristianstads kommun träder fram som ledare i organisationerna och höjer ambitionsnivån. Camilla Palm (M) på kommunfullmäktige i Kristianstads kommun 2023-11-14 redogjorde för hur viktiga arbetet med våra vattenråd är. Men varför negligeras då Skräbeåns vattenråd och Ivösjökommittén så?

Henric Djerf

Centerpartiet Kristianstad

”Vad vill Kristianstad kommun med Ivösjökommittén?”
Annons
Annons
Annons
Annons