Annons

Varför ska vi inte lära ut svenska värderingar?

Christer Nylander, alltså han som är fristående ledarskribent på tidningen, inte att förväxla med hans namne. Christer skriver om olika värderingar och går in på 80 talet med dess sexism och fria värderingar.
Svenska värderingar • Publicerad 25 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20060606
Sveriges Nationaldag.
Sverigeparaden, ett multikulturellt karnevalståg som tågade från Skeppsholmen till Stockholms Stadion.
Där fortsatte festligheterna med artistuppträdande.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010
STOCKHOLM 20060606 Sveriges Nationaldag. Sverigeparaden, ett multikulturellt karnevalståg som tågade från Skeppsholmen till Stockholms Stadion. Där fortsatte festligheterna med artistuppträdande. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Men han undrar om de som kommer till Sverige idag ska anpassa sej till våra värderingar. Svenska värderingar som vi svenskar har lärt oss genom åren.

För det är ju vårt samhälle som nyanlända skall anpassa sej efter. Vi vill inte ha parallell samhällen som finns nu lite här och var. Detta har fått pågå allt för länge i vårt land. Det är därför samhället ser ut som det gör. För att inte låta för tjatig, så har våra politiker, oavsett färg varit alltför naiva när det gäller den nästan ohämmade inställningen, att alla är välkomna till Sverige.

Annons

Men med att invandra till ett nytt land innebär också skyldigheter för den enskilde. Om man flyr från krig och annan bedrövelse, då måste man inse och förstå att det gäller nya spelregler i det nya landet.

Jag kan ta ett gammalt exempel för min egen del, på 70-talet var jag utbytesstudent i Kanada. Skulle stanna i sex månader. Och innan vi släpptes ut i samhället, fick vi gå en tredagars kurs som handlade om lagar och annat för just det landet. Det var allt från trafik och lagar.

Så vad Liberalerna och Johan Persson förslår om en ”Sverigekurs” är helt enkelt bara sunt förnuft för de nyanlända. En grundkurs för vad som gäller i vårt land.

För ett 40 tal år sedan var det obligatoriskt att lära sej svenska men det gäller inte idag. Varför ? Historiskt sett de senaste decennierna, har politiker, främst på vänsterkanten inte velat ställa för stora krav på de nyanlända. Utan vi har sakta fått anpassa oss till dom, i viss mån. Helt enkelt för att politikerna har varit för fega, troligtvis av rädsla att inte bli omvalda.

Kan bara nämna ett skräckexempel: För ett antal år sedan ansåg vissa kommuner att skolavslutningen på sommaren inte längre skulle hållas i kyrkan, på grund av att alla elever inte var kristna! Snacka om anpassning! Vart tog den traditionen vägen?

Så när det kommer sådana här förslag som en ”Sverigekurs”, så mullras det högljutt från vänsterkanten. Allt är den nya regeringens fel! Där är ingen hejd på allt elände som regeringen hittar på, Jimmie Åkessons skugga vilar tungt över regeringen.

Sen att vi har det samhälle med allt jävelskap som vi har. Det är en annan historia.

Erik Bergström,Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons