Annons

Värna skolans elevassistenter

Vi läser om skolans värld där lärare har klasser med 20-30 elever att ta hand om, som ska utföra ett lärande för elevernas framtid. En framtid som innebär behöriga betyg för vidare studier, som leder till ett jobb som dom vill jobba med.
Elevassistenter • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Men vägen dit är för många elever är svår och i vissa fall nästan omöjlig. Dessa elever ger upp redan i låg ålder då de förstår att det inte går, det är svårt att hänga med, dom sitter av lektionerna utan att få den hjälp de behöver för att läraren har fullt upp med att försöka hjälpa alla och hinner inte med.

Detta gör att många många timmar försvinner i lärandet för vissa barn. Jag beundrar lärarna som kämpar och kämpar varje dag för att ge en så rättvis dag för alla elever och försöker ge alla barn samma förutsättningar.

Annons

Ni politiker hjälper inte till att ge eleverna samma förutsättningar genom att strama åt alla medel för dessa förutsättningar. Inte nog med att det sparas på böcker, förbrukningsmaterial och skolmat, utan även mänsklig hjälp i form av elevassistenter som avlastar läraren och ger barn som halkar efter hjälp med att hänga med i undervisningen.

Detta är guld värt för en lärare och för hela skolan. Tro mej, jag har själv jobbat med det. På alla skolor ska det sparas, och för att eleverna ska ha något att skriva med och att skriva i så finns det inte pengar kvar till elevassistenter. Tänk rätt i era prioriteringar av pengarna i skolan.

Tänk på varje elevs framtid!

Vi brottas i Sverige med en våldsvåg utan dess like. Rikspolischefen sa för något år sedan att höja straffskalan hjälper inte, då är det för sent!

Vi måste börja redan i låg ålder och framförallt i skolan. Ge alla barn rätt förutsättningar för en god skolgång, så att dom kan och får godkända betyg. Nu tror jag inte att detta hjälper helt mot våldet men jag tror att det kan minska betydligt.

På högstadier i landet hör vi nu hur elever vill ta sig ur kriminaliteten och få hjälp med det. Många är så insyltade att dom nästan får gå under jord för att slippa repressalier. Tror ni politiker att detta är elever med godkända betyg, som har sin framtid utstakad, som har ett ett gott självförtroende, som har en framtidstro? Snälla, tänk efter!

Detta är resultatet av en åtstramning redan i förskolan där allt ska gå runt med nöd och näppe. Där många av dessa ungdomar redan är dömda till en framtid utan tro. Att redan där veta att jag inte duger, att jag måste hävda mej på annat sätt.

För att inte kunna hävda mej med det som andra elever har, godkända betyg. En trygg framtid, med ett arbete jag själv valt. Kom nu inte och säg att det beror på att integrationen misslyckats, då skyller ni allt på att det är en viss målgrupp det handlar om. Nej, detta gäller alla barn, i alla samhällsklasser. Ni måste tänka på era barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Ja, så krasst är det. Vår framtid där alla har sin plats.

Så börja redan i förskolan och ge alla en möjlighet till samma förutsättningar.

Anställ hjälp i alla klasser, elevassistenter!

Ledsen fd. elevassistent

Annons
Annons
Annons
Annons