Annons

Värna våra mindre Skånska lantbruk

Långt innan solen går upp över vårt skånska landskap ringer väckarklockan hos många hårt arbetande lantbrukare som har vigt sitt liv åt att se till att vi kan få bröd till vår frukostsmörgås och kött till att grilla på kvällen.
Landsbygd • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi anser att i framtiden ska regionen som offentlig aktör kunna skriva avtal med lokala lantbrukare, skriver två SD-politiker.
Vi anser att i framtiden ska regionen som offentlig aktör kunna skriva avtal med lokala lantbrukare, skriver två SD-politiker.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dessa lantbrukare frågar sig allt oftare om det verkligen är värt det enorma slit som det innebär att driva lantbruk. Lantbruk som ofta har drivits av släkten i generationer.

Med dagens skyhöga priser på drivmedel och el går det snart inte att trots hårt arbete leva av det som tidigare generationer slitit för att bygga upp.

Annons

Förutom att sänka priset på el och drivmedel kan vi politiker underlätta för bönderna att överleva genom att förändra hur vi upphandlar mat till regionen.

Sverigedemokraterna i Region Skåne har under innevarande mandatperiod bland annat drivit på för att upphandlingarna av livsmedel ska delas upp i mindre delar, så att även mindre lantbruksföretag kan vara med och lämna anbud på upphandlingarna för att lättare få avsättning för sina produkter.

Vi anser att i framtiden ska regionen som offentlig aktör kunna skriva avtal med lokala lantbrukare om direkta leveranser till regionens kök, utan inblandning av grossister som tar den största delen av vinsten. Allt för att gynna de lokala lantbrukare som producerar vår mat och som behöver få chans att kunna leva av sitt arbete, och som dessutom utgör en viktig faktor i vår förmåga till självförsörjning.

Tyvärr har en majoritet av övriga partier inte kommit till samma slutsats som oss. De har kategoriskt röstat emot våra förslag om att dela upp upphandlingar i mindre delar, allt för att gynna de stora leverantörerna som i många fall slår ut de mindre lantbruken.

Om vi inte påbörjar en resa mot ett mindre centraliserat och storskaligt upphandlingssystem befarar vi att det kommer att utgöra sista spiken i kistan för mindre lantbruksföretag, med följden att de kommer att lägga ned sina verksamheter.

”Vi anser att lokala och närproducerade livsmedel ska vara huvuddelen av det som serveras på våra vårdinrättningar runt om i Skåne.”

De rödgröna partierna verkar bara vara intresserade av om livsmedel är ekologiska eller inte, vilket vi däremot anser vara en bisak i det stora hela. Det måste också i sammanhanget nämnas att ekologiska odlingar genererar mindre skördar till högre kostnader.

Vi anser att lokala och närproducerade livsmedel ska vara huvuddelen av det som serveras på våra vårdinrättningar runt om i Skåne. Vi förespråkar detta framför ekologiskt framställda.

Många kanske kommer till slutsatsen att vi kan göra både och, men då måste de också vara införstådda med att det kommer att tära på den redan hårt ansatta ekonomin inom regionen.

Sverigedemokraterna kommer att fortsätta kämpa för de små och medelstora lantbruksföretagen inom vår region. De är viktiga byggstenar i vårt samhälle, och får inte gå förlorade.

Niclas Nilsson (SD) Regionråd/gruppledare

Paul Svensson (SD) Gruppledare Servicenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons