Annons

Vårt arbete i Ukraina sedan 30 år slås sönder

När vi 1995 hade vårt första läger i Broby med barn ifrån Ukraina kunde vi aldrig tro att vi en dag skulle tvingas arbeta med ett krigsdrabbat land.
Tjernobylbarnen • Publicerad 5 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Bengtsson och Rolf Tillman meddelade på torsdagen att det inte blir något Tjernobylläger i år.
Anders Bengtsson och Rolf Tillman meddelade på torsdagen att det inte blir något Tjernobylläger i år.Foto: Magnus Wahlström

Vårt arbete började med att i spåren av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl låta några barn få komma till en välgörande sommarmånad i Broby. Därefter har arbetet mer koncentrat sig på att hjälpa utsatta barn och familjer i Kiev med omnejd. Att utbilda unga. Få familjer på fötter efter missbruk. Att stötta i akuta sjukdomsfall. Att under några år vara med och försörja barnfamiljer som inte får ihop lön med hyra och livets nödtorft. Detta har vi gjort framgångsrikt. Det har vi fått enormt många bevis för och vittnesmål om.

Så sent som i september 2021 var vi på plats och träffade unga i Kiev som tack vare vårt arbete kunde uppvisa dels utbildningar dels hem med ordning och reda i. Men också att en ung kvinna som varit som barn på våra läger nu kunnat gifta sig och skapa egen familj.

”Vi i Sverige känner en enorm rädsla, förtvivlan och frustration. Vi är rädda att våra vänner i Ukraina ska dödas eller skadas nu.”
Annons

Allt detta har nu ställts på ända. Det brutala angreppskrig som Ukraina utsätts för slår sönder inte bara familjer och deras hem. Deras skolor. Deras arbetsplatser. Det drabbar även våra medarbetare på plats i landet. Club-Maria som vi finansierar drabbas hårt men fungerar delvis fortfarande som en knutpunkt på plats. De behöver stöd.

Vi i Sverige känner en enorm rädsla, förtvivlan och frustration. Vi är rädda att våra vänner i Ukraina ska dödas eller skadas nu. Vi är förtvivlade när vi ser hur allt det vi varit med och byggt upp under snart 30 år på plats i Ukraina grusas med marken. Vi har en frustration över att i denna stund inte räcka till. Men samtidigt har vi ett hopp och en viss glädje när vi ser hur företagsamma, hjälpsamma och beslutsamma många av våra unga är när det gäller att hjälpa andra i nöd just nu. Vi behöver därför än mer stöd från dig som kan bidra på något sätt:

– Handla i vår Secondhandbutik i centrala Broby och vår Outlett vid Bolist

– Ge en gåva Swish 123 258 86 22

– Köp ett matpaket Swish 123 258 86 22

– Hör av dig ifall du kan ta emot flyktingar

– Följ oss på Facebook och dela gärna informationen vidare

Anders Bengtsson

Rolf Tillman

Tjernobylbarnen i Broby

Annons
Annons
Annons
Annons