Annons

Vems bild är rätt när det kommer till din identitet?

Identitet kan vara klurigt. Det kan ta lång tid för någon men kort tid för en annan. Faktumet är att vissa aldrig hittar sin identitet. Vad innebär identitet för dig? Är du samma person i olika miljöer; i skolan, på jobbet, eller hemma?
Identitet • Publicerad 2 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att respektera andra människor, för de är inte du, du är du och det ska du fokusera på, skriver debattören.
Det är viktigt att respektera andra människor, för de är inte du, du är du och det ska du fokusera på, skriver debattören.Foto: Michael Probst

För mig är identitet vem du är och hur du ses i andras ögon. Där ingår bland annat kön, tro, etnicitet, personlighet, mål och åsikter. Uttrycket “att hitta sin identitet” är flummig och komplex då identitet utvecklas under hela livet. Umgänge, händelser och normer har stor inverkan på detta och trots att din identitet konstant ändras kan du få en bättre uppfattning av den om du börjar experimentera. Det kan vara att prova ett nytt namn som tilltalar dig mer, testa en ny stil eller finna talanger du inte visste att du hade. Du kanske tar upp din dammiga gitarr som stått och ruttnat i hörnet av ditt rum, eller investerar du i dina sportintressen igen. Man beter sig och formulerar sig annorlunda i olika miljöer. Du kan inte påstå att du beter dig likadant runt ditt syskon som runt chefen. Är du en annan person då? Nej säger jag, istället vill jag beskriva det som att avaktivera egenskaper i olika sammanhang. Personligheten ändras inte, men filtreras vid specifika tillfällen.

Det är supersvårt att veta vem en är. Är det min kropp, personlighet, tankar, åsikter eller prestationer? På mitt gymnasium fick vi beskriva identitet för oss. Hur mycket jag än vred och vände på det, är du alltid du. Jag menar att du fortfarande är du, om din kropp var annorlunda, hade andra åsikter eller bytte vägar i livet. Ibland har man en annorlunda självbild än omgivningen. Då är frågan, vems bild är rätt? Ingen vet för att alla har olika definitioner av identitet. Ofta kan internet och sociala medier vara till hjälp men kan också vara skadligt, och därför borde man veta vad som är nyttigt.

”Vad tjänar du på att trycka ner andra för deras identitet, och vad förlorar du på att stötta dem i den?”
Annons

För mig, tog det lång tid att utöka medvetenheten om min identitet. Det känns som att “normbrytande identiteter” accepteras mer idag än förr, för att vi utbildas mer om ämnet. I 9:an fick vi diskutera detta, ännu mer på Samhällsprogrammet, vilket glädjer mig. I framtiden kanske identitet och sexualitet räknas som eget ämne då det är ett aktuellt ämne i dagens samhälle. Om det skulle funnits när jag var liten, kanske vi skulle haft en bättre självkänsla och självförtroende. Enligt mig kan det vara nyttigt, i rimliga mängder, att diskutera ämnet i tidig ålder, då personlighet och vanor utvecklas som mest.

Vi glömmer ofta att acceptera varandra och har lätt att döma varandra omedvetet. Att respektera varandras identitet är viktigt då det ökar tryggheten för alla. Jag förstår verkligen inte hur svårt det är. Vad tjänar du på att trycka ner andra för deras identitet, och vad förlorar du på att stötta dem i den? Det är så lätt att acceptera men att förstå allt är en helt annan sak.

Det är ditt liv, dina val även om folk kan vägleda dig. Men det är viktigt att respektera andra människor, för de är inte du, du är du och det ska du fokusera på.

Tintin Ljunggren

Annons
Annons
Annons
Annons