Annons

Vi accepterar aldrig en dragning som inte i huvudsak följer stambanan

I en insändare ställer Lena Wallentheim (S) frågan till oss vad vi egentligen är emot när det gäller höghastighetsjärnvägen.
Infrastruktur • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi kommer aldrig att acceptera en dragning väster om Sösdala och vi kommer aldrig att acceptera en ny järnväg som förstör Hovdala eller Hässleholmsgårdens rekreationsområde, skriver insändarskribenterna.
Vi kommer aldrig att acceptera en dragning väster om Sösdala och vi kommer aldrig att acceptera en ny järnväg som förstör Hovdala eller Hässleholmsgårdens rekreationsområde, skriver insändarskribenterna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Lena Wallentheim vill få det att framstå som att det mer eller mindre är klart att de nya spåren mellan Hässleholm och Lund skall byggas utmed befintlig stambana. Så är det naturligtvis inte.

Enligt den ursprungliga planeringen skulle Trafikverket redan vintern 2021/2022 presenterat sitt slutgiltiga förslag till spårdragning. Detta har skjutits på framtiden med hänvisning till förseningar på grund av pandemin. Personligen är vi övertygade om att den egentliga orsaken är att man vill mörka det slutgiltiga förslaget tills efter valet.

Annons

Av Trafikverkets tidigare samråd framgår dock tydligt att det INTE projekteras för en dragning utmed befintlig stambana. Huvuddelen av banan skall i stället dras i helt obruten mark. Det är detta vi moderater motsätter oss. Vi kommer aldrig att acceptera en dragning mellan Hässleholm och Lund som inte i huvudsak följer nuvarande stambana. Vi kommer aldrig heller att acceptera en dragning väster om Sösdala och vi kommer aldrig att acceptera en ny järnväg som förstör Hovdala eller Hässleholmsgårdens rekreationsområde.

”Den kortaste vägen från Hässleholm till Värnamo går just över Vankiva, Farstorp, Verum och Visseltofta vidare norrut mot Värnamo.”

Om Moderaterna får möjlighet att bilda regering efter valet kommer Trafikverket att få ett nytt uppdrag där det tydligt framgår att de nya spåren skall byggas i huvudsak utmed befintlig stambana.

Vidare anklagar Lena Wallentheim oss för att vara ansvarslösa när vi påtalat att regeringen avsatt medel för att man skall kunna planera för en höghastighetsjärnväg från Hässleholm till Linköping via Värnamo och Jönköping. Vi tycker tvärtom. Det är ansvarsfullt att upplysa väljarna före valet vad som planeras att ske efter valet. Den kortaste vägen från Hässleholm till Värnamo går just över Vankiva, Farstorp, Verum och Visseltofta vidare norrut mot Värnamo. Vi förstår att Lena Wallentheim inte vill kännas vid detta före valet men det är viktigt för väljarna att veta vad som är i görningen.

Lars Johnsson (M), Kandidat till riksdagen för norra och östra Skåne, kommunstyrelseordförande

Lina Bengtsson (M), Kommunfullmäktigeledamot och gruppledarkandidat

Annons
Annons
Annons
Annons