Annons

Vi är en buffertzon!

Med anledning av de alltmer höga ropen på svenskt Nato-medlemskap, inte minst på ledarsidorna i Norra Skåne, och den utmärkta insändare som Jan Lindh skrev i tidning den 4 mars med rubriken ”Nato borde ha upprättat en buffertzon” vill jag påstå att Sverige och Finland idag är en sådan buffertzon.
Alliansfritt • Publicerad 10 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige statsminister Magdalena Andersson och Finlands premiärminister Sanna Marin hade pressträff efter att ha mötts den gångna helgen.
Sverige statsminister Magdalena Andersson och Finlands premiärminister Sanna Marin hade pressträff efter att ha mötts den gångna helgen.Foto: Roni Rekomaa

För Ryssland är Nato mer eller mindre liktydigt med USA, den stora fienden i väst. Nato:s kraftiga utvidgning sedan Sovjetunionen och Warszawapakten föll samman 1989 upplever Ryssland som en ”omringning” där vapen placeras ut, även kärnvapen, omedelbart intill deras gräns, genom i huvudsak USA:s försorg.

Att fritt komma ut på världshaven har alltid varit viktigt för det instängda Ryssland. Här spelar Svarta havet (Krim) och Östersjön (Kaliningrad) en viktig roll. Skulle Sverige (och Finland) ansöka om medlemskap i Nato skulle Ryssland uppfatta detta som ett hot och vi skulle kunna hamna i samma situation som Ukraina. Vår säkerhet och stabiliteten i Norden skulle kraftigt försämras.

”Låt Sverige hålla fast vid doktrinen ”Alliansfrihet i fred syftande till neutrallitet i krig”. Det gynnar fred och stabilitet i vår del av världen bäst.”
Annons

Jag vill påstå att jag har god insikt i hur USA och Nato tänker. Under min yrkesverksamhet deltog jag bland annat i ett antal årliga möten i Nato-högkvarteret i Bryssel inom ramen för Sveriges PFP (Partnership for Pease) samarbete. Genomgick Nato CJTF (Combined Joint Task Force) kurs i Brunssum Nederländerna. Var chef för det svenska deltagandet i Nato:s storövning Strong Resolv i Polen med mera.

Låt Sverige hålla fast vid doktrinen ”Alliansfrihet i fred syftande till neutrallitet i krig”. Det gynnar fred och stabilitet i vår del av världen bäst.

Torgny Henriksson, fd överste

Annons
Annons
Annons
Annons