Annons

Vi behöver en ny grön berättelse

”Kära vänner, mänskligheten för krig mot naturen. Detta är självmord!”
Miljöpartiet • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Historiskt låga vattennivåer på floden Rhen efter veckor av torka.
Historiskt låga vattennivåer på floden Rhen efter veckor av torka.Foto: Federico Gambarini

Citatet är från ingen mindre än António Guterres, FN:s generalsekreterare. Det är hämtat från boken ”Jorden – vår planets historia och framtid” av Johan Rockström och Owen Gaffney, några av världens mest etablerade klimatforskare. I boken beskrivs på ett faktabaserat och häpnadsväckande sätt hur illa det är. Det är en oerhörd thriller som nu utspelar sig framför våra ögon. Vi ser bilderna från den uttorkade Rhen-floden, läser om vattenbrist i Storbritannien och upplever klimatets snabba förändring i likhet med klimatforskarnas varningar.

Många känner nu i hjärtat att detta är fel väg att gå! Vad är det egentligen vi gör mot vår vackra jord!? Än finns det ett fönster öppet för förändring, men det är mycket bråttom.

Annons

Vardagslivet bär på många viktiga utmaningar. Samtidigt behöver vi en berättelse om en hållbar framtid, som ger hopp, som visar att vi kan lämna över en beboelig värld för de som kommer efter oss. Vi behöver väva in naturen i alla beslut. För att skapa ett grönt välfärdssamhälle där alla är med och vi lever i harmoni med naturen. Vi måste sluta med att fiska ut haven med industritrålare eller avverka skogen med enorma kalhyggen.

”Miljöpartiet är idag det enda riksdagsparti med en plan för att klara Parisavtalet och hålla temperaturökningarna nära 1,5 grad.”

En omställning leder också till ett bättre samhälle för alla! Sundare mat och hälsa, klarare luft i våra städer, mer fisk i haven, mer biologisk mångfald i skogen, mer tid för varandra. Det finns bara vinnare i omställningen.

Miljöpartiet är idag det enda riksdagsparti med en plan för att klara Parisavtalet och hålla temperaturökningarna nära 1,5 grad. Denna klimatfärdplan med över 240 förslag inom alla sektorer är också effektberäknad för att garantera nödvändiga utsläppsminskningar.

Några av klimatfärdplanens viktigaste åtgärder är en nationell koldioxidbudget och nationell plan för total utfasning av fossil energi. Sätta ett mål för kraftigt minskade utsläpp från konsumtion. Bygga ut järnvägen i hela landet. Göra en omfattande klimatsatsning med 100 miljarder kronor om året.

Det är läskigt bråttom med omställningen och hela samhället behöver samverka: kommunal, regional och nationell nivå, näringsliv och civilsamhälle. Tillsammans är vi starka och kan klara det!

En röst på Miljöpartiet är en röst på ett parti som mer än något annat vill skapa ett samhälle inom naturens ramar och som också har en plan för det. Vi hoppas att du vill vara med på den gemensamma resan och att du också röstar grönt.

Arberesha Sabani (MP), riksdagskandidat, Skåne norra och östra

Dolores Öhman (MP), kandidat till Region Skåne och Hässleholms kommun

Marcus Friberg (MP), riksdagskandidat, Skåne västra

Thomas Hansson (MP), kandidat Region Skåne

Annons

Marina Nilsson (MP), kandidat Ystads kommun

Roger Orwén (MP), kandidat Höörs kommun

Anette Börjesson (MP), kandidat Hörby kommun

Annons
Annons
Annons
Annons