Annons

Vi behöver ett rättsväsen som inte daltar med kriminella

Jag hoppas att alla såg Uppdrag Gransknings sändning av ”Där mördare går fria” den 24/8.
Brott • Publicerad 4 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Morgan Johansson (S), enligt skribenten det svagaste kort som setts på en justitiemnisterpost.
Morgan Johansson (S), enligt skribenten det svagaste kort som setts på en justitiemnisterpost.Foto: Ali Lorestani/TT

Sverige, med Europas värsta kriminalitet, har väl utan tvekan det mest tandlösa rättsväsendet. I rätten styckar man isär en uppenbar händelsekedja för att finna anledningar att betvivla varje specifik bevispunkt. Man kunde se besvikelsen hos den kvinnliga utredaren som hade, enligt hennes mening, all bevisning på plats för en fällande dom. Jag förstår inte att poliser orkar hålla motivationen uppe med ett rättssystem som inte har någon som helst förankring i varken deras eller allmänhetens rättsuppfattning.

”Ge inte fler chanser åt missbedömningarnas mästare, ”gängknäckaren” Morgan Johansson, det svagaste kort som setts på en justitieministerpost.”

Reportern gjorde ett besök hos polisen i Danmark där en helt annan attityd mot de kriminella gäller och har därmed mycket lägre brottslighet. I Sverige kvalificerar sig unga för större uppgifter inom den kriminella världen genom att begå mord och ta fyra års ungdomsvård, som till exempel 15-åringen nyligen på Emporia i Malmö. Denna typ av ”utbildning” saknas i Danmark. Våra ”förebyggande åtgärder” kan väl bäst beskrivas som daltande och enligt polisutsaga beräknas cirka 1 000 tonåringar rekryteras till den kriminella miljön varje år.

Annons

En radikal omstöpning av hela rättssystemet är absolut nödvändig då kriminaliteten växer som en böld i hela samhället. Att ”knäcka gäng” och ”vända på stenar” är ett styvt arbete. En socialdemokratisk regering har under åtta år bevisat att man inte klarar det.

Ge inte fler chanser åt missbedömningarnas mästare, ”gängknäckaren” Morgan Johansson, det svagaste kort som setts på en justitieministerpost. Han lämpar sig bättre som försvarsadvokat.

N-Å Ralsgård

Annons
Annons
Annons
Annons