Annons

Vi får aldrig glömma Kristallnatten 1938

Brotten under andra världskriget får aldrig glömmas och den antisemitism som möter oss idag i världen, i Europa och i Sverige måste på alla sätt motverkas.
Minnesdag • Publicerad 9 november 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristallnatten den 10 november 1938. En synagoga i Berlin har satts i brand butiksfönster till i judiska affärer är rutor krossade.
Kristallnatten den 10 november 1938. En synagoga i Berlin har satts i brand butiksfönster till i judiska affärer är rutor krossade.Foto: FLT-PICA/TT/ARKIV

Idag minns vi novemberpogromen som ägde rum i Tyskland och Österrike 1938. Hundratals judar mördades, 30 000 skickades till koncentrationsläger, judiska affärer, begravningsplatser och hem förstördes och synagogor brändes. Novemberpogromen var på flera sätt upptakten till Förintelsen där sex miljoner judar dödades. Dessutom mördades romer, homosexuella, oliktänkande, funktionshindrade och psykiskt sjuka av nazisterna.

Dessa brott får aldrig glömmas och den antisemitism som möter oss idag i världen, i Europa och i Sverige måste på alla sätt motverkas, genom upplysning och kunskap, genom polisiära insatser och genom starkt tryck från hela samhället. Antisemitism är inte endast ett judiskt problem, det är ett samhälleligt problem.

Annons

I Kristianstad finns sedan 2013 nätverket Kristianstad för alla! För öppenhet, tolerans och mångfald och mot främlingsfientlighet och rasism.

”Kristianstad är idag en mångkulturell kommun och vi ska vara stolta över alla de nationaliteter, religioner och kulturer som bor och verkar här.”

I nätverket ingår 27 föreningar och organisationer (idrottsföreningar, kulturföreningar, humanitära organisationer och miljöorganisationer, studieförbund, kyrkor, ABK, med flera). Varje år sedan nätverkets bildande har vi genom föreläsningar och debattartiklar och på andra sätt uppmärksammat novemberpogromen.

Kristianstad är idag en mångkulturell kommun och vi ska vara stolta över alla de nationaliteter, religioner och kulturer som bor och verkar här.

Nätverket med alla organisationerna vill verka för öppenhet och gemenskap bland alla människor som bor här och motverka alla former av främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Propaganda och falska nyheter användes av nazisterna på 30-talet och var en stor del i deras framväxt. Vi ser liknande mönster i Sverige idag som vill skada vår demokrati.

I ett samtal med Kristianstadsförfattaren Mari Larsson, som skrivit den första svenska biografin om Anne Frank ”Jag vill inte ha levt förgäves”, diskuterar Kristianstad FN-förenings ordförande Jan Lindelöf, Novemberpogromen och dess konsekvenser. Samtalet kommer att finnas tillgängligt för alla på nätverkets och Kristianstad FN-förenings Facebooksida.

För nätverket Kristianstad för alla!

Jan Lindelöf, FN-föreningen

Anna Ferrington, Sensus studieförbund

Ulf-Peter Honoré, ABF Skåne Nordost

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons