Annons

Vi kommer ha samma påse med pengar – men prioritera annorlunda

Som svar på vår insändare om att vi vill satsa mer på våra unga i Östra Göinge ställer Camilla Dahlström (M) frågan: ”Vilken långsiktig plan har Socialdemokraterna för Östra Göinge?”.
Socialdemokraterna • Publicerad 8 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att kunna bygga det samhälle vi vill ha långsiktigt så är det satsning på välfärd som behövs, skriver insändarskribenten.
För att kunna bygga det samhälle vi vill ha långsiktigt så är det satsning på välfärd som behövs, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Tack för frågan! Jag ska med glädje berätta. I artikeln som jag och Anders Bengtsson hade berättade vi det viktiga i att våra unga får en bra start i livet. För att få ner den höga arbetslösheten, höja de låga skolresultaten, minska barnfattigdomen och få fler att nå sitt bästa jag så ska vi absolut som Dahlström skriver jobba ”LÅNGSIKTIGT”. Ni har haft möjligheten i snart 12 år. Det är en hel generation. Kan ni då vara stolta med de usla resultaten? Det enda Dahlström kan hitta som orsak till alla de bekymmer vi har är de flyktingar vi hade 2016. Som vi dessutom fick hundratals miljoner för att ta hand om. Finns ingen självkritik alls? Kom vidare!

De styrande i Östra Göinge slår sig för bröstet med parollen att ”Här gaur da!”, men varje förslag som S lägger kommer svaret ”Da gaur inte!”. Trots att ni uppmärksammat den utmanande samhällsutvecklingen och jobbar med den så ser vi bara hur ni gjort det svårare för den enskilde i Östra Göinge.

Annons

För oss är de mjuka värdena viktiga. Ni har under er tid investerat i byggnader, vilket är bra. Men nu vill vi fylla dessa hårda byggnader med mjukt innehåll. För det är ju faktiskt innehållet, i detta fall människan, som är viktig. Vi vet att varje investerad krona för våra yngsta har betydelse för hela kommunens välgång. Vi socialdemokrater vet mycket väl att vi måste jobba både kortsiktigt och långsiktigt för att lyckas. Som alla vet har vi i S kämpat för familjecentral i Östra Göinge. En familjecentral följer föräldern och barnet under lång tid och fångar tidigt upp orostecken som kan åtgärdas i tid. Att erbjuda våra unga feriejobb med schysta villkor förbereder dem för ett kommande arbetsliv. Att unga tidigt får känna hur det är att ta ansvar och tjäna egna pengar ger motiverade unga vuxna och framtida skattebetalare som är med och bygger vår välfärd.

”Ingen förälder ska behöva avstå från ett jobb för att kommunen inte erbjuder barnomsorg på kvällar och helger.”

Att de styrande i kommunen inte ser nyttan med att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid är en gåta. Ingen förälder ska behöva avstå från ett jobb för att kommunen inte erbjuder barnomsorg på kvällar och helger. Därför vill vi socialdemokrater införa det och på så vis ge trygghet till de familjer som är har behovet.

Att få fler unga att aktivera sig på fritiden hjälper dem både i skolan och i det framtida vuxenlivet. Det har en positiv effekt och ger en samhällsnytta. Ett exempel på sådan nytta kan vara en förening som genom idrott främjar folkhälsa, vilket i sin tur ger lägre kostnader för samhället. I en förening får barn och unga tidigt lära sig värderingar, ta ansvar och visa respekt. Detta är något som de bär med sig genom hela livet, samtidigt som en fritidsaktivitet ger mental återhämtning för att nästa dag vara redo att ta sig an de uppgifter som väntar i skolan. Genom att vi får fler att ägna sig åt en fritidsaktivitet så stödjer vi vårt fina föreningsliv som vi har i Östra Göinge så det kan blomstra än mer.

Fler lekplatser i vår kommun bidrar också till rörelse och lek. Barn ska ges större möjlighet till lek och aktivitet i närheten av sina hem. Trygga familjer ger ett tryggt samhälle!

På Dahlströms fråga hur vi tänkt finansiera detta. Vi kommer ha samma påse med pengar att röra oss på som ni har, vi kommer bara att prioritera annorlunda. Det är ingen nyhet att socialdemokrater och moderater har olika prioriteringsområden. För oss är en investering i välfärd en investering för ett framtida samhälle. För att kunna bygga det samhälle vi vill ha långsiktigt så är det satsning på välfärd som behövs.

Välfärd skapar trygghet!

Sandra Frostensson, (S)

Annons
Annons
Annons
Annons