Annons

Vi kunde inte göra konserten smittsäker

Svar till signaturen ”Anneli” om hennes undran varför luciakonserten ställdes in i Åhus kyrka.
Restriktioner • Publicerad 16 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Katedralskolans lucia i domkyrkan
Katedralskolans lucia i domkyrkanFoto: Olle Rydqvist

I tisdagens tidning ber Anneli läsarna om hjälp att förstå logiken i varför en del arrangemang kan genomföras när andra ställs in.

Jag har inte svaren på frågorna men jag kan berätta hur vi resonerade när det gäller Luciakonserter i Åhus kyrka.

Annons

Vi planerade för två Luciakonserter med begränsat antal deltagare för att göra det så smittsäkert som möjligt.

Nya restriktioner kom den 1 december och vi anpassade konserterna utifrån dessa i förhoppning om att kunna genomföra konserterna.

Den 6 december kom information från smittskydd Skåne som riktade sig till skolorna: ”Utifrån att en viktig smittförebyggande åtgärd är att inte blanda klasser så är arrangerande av luciatåg, julavslutningar, julkonserter för flera klasser och/eller för föräldrar och syskon ej lämpliga”.

”Kommande söndags julkonsert har blivit två istället för en och har anpassats utifrån aktuella restriktioner.”

De som skulle medverkat i luciakonserterna i Åhus kyrka kommer inte enbart från olika klasser utan även från olika skolor och det var många föräldrar och syskon till dem som skulle kommit på konserterna.

Vi samtalade om olika alternativ, olika perspektiv på vårt ansvar och om hur vi skyddar bland annat barnen på bästa sätt, vilket resulterade i att vi ställde in konserterna, eftersom vi med kort varsel inte kunde genomföra luciakonserter tillräckligt smittsäkert. Ett svårt beslut som har gjort människor både besvikna och tacksamma över att vi valt att följa de råd som kommer från Smittskydd Skåne.

Vi fortsätter att riskbedöma våra verksamheter, följa restriktioner och rekommendationer och försöker anpassa så många verksamheter som möjligt till mera smittsäkra alternativ för att slippa ställa in allt.

Ett exempel är att det gjordes små luciafilmer som skickades ut till barnens familjer när konserterna inte gick att genomföra.

Kommande söndags julkonsert har blivit två istället för en och har anpassats utifrån aktuella restriktioner.

Med tanke på att de flesta medverkande och deltagare i dessa konserter tillhör en annan generation, där flertalet är vaccinerade, hoppas vi fortfarande på att kunna genomföra dem.

Vi försöker hitta vägar framåt även när vi inte kan genomföra allt så som planerat.

Annons

Calle Jensen, kyrkoherde i Åhus församling

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons