Annons

Vi måste få folk att vilja bo kvar på Gamlegården

Pierre Månsson (L) skriver i torsdagens tidning angående omvandling av bostadsområden.
Bostäder • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Persson, Vänsterpartiet.
Mikael Persson, Vänsterpartiet.Foto: Simon Rehnström

I en del frågor är vi överens i synnerhet gällande behovet av helhetsbild och långsiktighet. Men han glömmer det allra viktigaste. Människor måste känna sig välkomna och vilja bo kvar, vilket inte är alldeles enkelt. Det kräver engagemang från de boende och det kräver en kommun som tänker på helheten.

Den som trivs i sitt område, stannar ofta kvar, lär känna sina grannar och tar i mycket högre grad hand om området på olika sätt. Den kan vara genom engagemang i den lokala idrottsföreningen, det kan vara genom bingokvällar, nattvandring, eller på en mängd andra sätt. Det kan vara så enkelt att ta sig tid att stanna upp en stund och prata med grannen och fråga hur det står till. Den sociala gemenskapen, känslan av sammanhang och samhörighet är oerhört viktigt för ett tryggt samhälle.

”Den som trivs i sitt område, stannar ofta kvar, lär känna sina grannar och tar i mycket högre grad hand om området på olika sätt.”
Annons

Men för att detta skall kunna fungera krävs en hel del annat som är enklare att säga än att genomföra. För det första en närvarande samhällsservice som inte alltid kräver bil. Det behöver finnas affär, bibliotek och skola på rimligt avstånd oavsett var i kommunen man bor. Vi behöver också en kollektivtrafik som kan ta en till det som ligger lite längre bort, besöket på vårdcentralen, matchen med favoritklubben eller den nya uppsättningen på teatern.

Mikael Persson, gruppledare Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons