Annons

Vi sopsorterar eftersom vi tar ansvar för miljön

Varför ska man nu sopsortera, frågar Roland Blom på insändarsidan i Kristianstadsbladet 4/10. Det absolut viktigaste skälet till att vi ska sopsortera är vårt gemensamma ansvar för vår miljö och våra resurser, svarar representanter för styrelsen i Göingehem.
Sopsortering • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi måste bli ännu bättre på både att hushålla med råvaror och material och att sortera och återvinna mer, om vi menar allvar med att vi vill ta ansvar för vår och kommande generationers miljö.

Det andra skälet till att sortera är att det kostar pengar att inte sortera och återvinna. Göingehem och Hyresgästföreningen är överens om att vi ska göra såhär. Hade vi sorterat rätt hade vi sluppit betala den 1000-lappen extra per år, som Blom så riktigt påpekar. Däremot är det inte alls i närheten av att den 1000-lappen skulle räcka om alla slutade sortera sina sopor. Då skulle det inte räcka ens med en femhundring i månaden!

Annons

Göingehem har samma princip som Blom, det vill säga att den som slarvar också är den som skall betala.

Därför fortsätter Göingehem att hitta bättre och mer träffsäkra sätt att verkligen skicka räkningen för felsortering till den som slarvar.

Därför fortsätter Göingehem att informera och utbilda våra hyresgäster i hur viktigt det är att sortera sina sopor.

Därför arbetar Göingehem vidare med att hitta tekniska lösningar som gör det lättare att göra rätt, och svårare att slarva.

Och därför är det viktigt att Blom och alla andra skötsamma hyresgäster fortsätter att både vara goda föredömen för sina grannar och att hjälpa Göingehem att se och åtgärda där det slarvas.

Blom kan vara trygg i att i de fall där Göingehem vet vem det är som slarvar, så är det också de som får fakturan. Det är bara tillsammans som vi kan göra våra byar och bostadsområden mer trivsamma och trygga att bo och leva i. Och så snart vi sorterar rätt så kommer den extra avgiften tas bort igen!

Magnus Nilsson (KD)

styrelseordförande Göingehem

Erling Emsfors (M)

styrelseledamot

Annons

Martin Skagerholm (M)

styrelseledamot

Annons
Annons
Annons
Annons