Annons

Vilken sida av historien vill Moderaterna stå på?

I takt med att Sverigedemokraternas inflytande växer, blir exemplen allt fler på partiets syn på yttrandefrihet och kulturens frihet. De partier som nu samarbetar med Sverigedemokraterna behöver svara på hur de förhåller sig till partiets aggressiva attacker mot yttrandefrihet och kulturens frihet. Vilken sida av historien vill M och KD stå på?
Kulturpolitik • Publicerad 10 mars 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna har länge varit tydliga med att de vill strypa anslagen till många kulturverksamheter. I de kommuner partiet numera har inflytande och makt har vi sett stora nedskärningar på folkbildningen och den fria kulturen.

Den senaste månaden har Sverigedemokraterna polisanmält Norrköpings stadsmuseum, hotat ABF Skåne med indragna anslag och försökt kalla in SVT-chefer till riksdagen på förhör.

”En svensk modell i kulturpolitiken har utvecklats baserad på frihet, oberoende och armlängds avstånd. Det offentliga ska ge alla som lever i Sverige förutsättningar att utöva och uppleva kultur, men inte styra över kulturens innehåll.”
Annons

Efter andra världskriget etablerades en enighet från höger till vänster om de grundläggande principerna för den demokratiska styrningen av kultur och media. En svensk modell i kulturpolitiken har utvecklats baserad på frihet, oberoende och armlängds avstånd. Det offentliga ska ge alla som lever i Sverige förutsättningar att utöva och uppleva kultur, men inte styra över kulturens innehåll.

Dessa strukturer har tjänat Sverige väl, och bidragit till en stark och robust demokrati byggd på en stor tillit till varandra. Men efter valet 2018 är grundprinciperna för svensk kulturpolitik under attack. Därför samlas nu socialdemokratiska kulturpolitiker från hela södra Sverige i Sölvesborg.

”Efter att allianssamarbetet spruckit nationellt, har Moderaterna och Kristdemokraterna alltmer närmat sig Sverigedemokraterna i kulturpolitiken. I flera kommuner där partierna styr gemensamt slås kultur- och folkbildningsverksamheter sönder.”

När Sverigedemokraterna höjer tonläget mot den fria kulturen och folkbildningen, hade vi hoppats att alla andra partier skulle vara en gemensam stark kraft för en fri och oberoende kultur i hela Sverige.

Efter att allianssamarbetet spruckit nationellt, har Moderaterna och Kristdemokraterna alltmer närmat sig Sverigedemokraterna i kulturpolitiken. I flera kommuner där partierna styr gemensamt slås kultur- och folkbildningsverksamheter sönder.

Vi tror inte att moderater eller kristdemokrater egentligen vill genomföra Sverigedemokraternas politik, och rasera den svenska modellen i kulturpolitiken. Men i ett antal kommuner har de offrat kulturen på altaret för att få politisk makt. Konsekvenserna kan bli ödesdigra för förutsättningarna för ett fritt och oberoende kulturliv och en livskraftig demokrati.

Vilken sida av historien vill Moderaterna och Kristdemokraterna stå på?

Lawen Redar (S)

kulturpolitisk talesperson

Helén Pettersson

förbundsordförande ABF

Annons

Johanna Beijer (S)

oppositionsråd Sölvesborg

Markus Alexandersson (S)

ordförande AK Sölvesborg

Jenny Önnevik (S)

gruppledare i Bromölla

Lena Wallentheim (S)

oppositionsråd Hässleholm

Henrik Andersson (S)

gruppledare i Hörby

Annons

Alex Bergström (S)

Regionråd

Rikard Larsson

ordförande ABF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons