Annons

Vill SD fördärva Skåne med urangruvor?

Skånes energiförsörjning har problem. Det är alla medvetna om. Men medan Centerpartiet värnar om Skåne och vill lösa problemet med mer vind-, vattenkraft och en ökad biogasproduktion vill Sverigedemokraterna bygga nya kärnkraftverk och nu bryta uran i Skåne. Det är förbluffande.
Energipolitik • Publicerad 5 mars 2022 • Uppdaterad 7 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Niclas Nilsson (SD) sa i talarstolen att istället för att köpa ryskt uran kunde vi själva bryta uran. Man häpnar, skriver debattörerna.
Niclas Nilsson (SD) sa i talarstolen att istället för att köpa ryskt uran kunde vi själva bryta uran. Man häpnar, skriver debattörerna.Foto: Rick Bowmer

Sveriges och Skånes energiförsörjning har kris. Elräkningarna för privatpersoner sticker iväg och företag larmar om att investeringar stoppas på grund av rädsla för en bristande elförsörjning.

Men medan andra vill bygga nya kärnkraftverk som tar många år att driftsätta anser vi att vägen framåt är att ta ansvar för energieffektiviseringen och att snabbt nyttja flera olika förnybara energislag, i både liten och stor skala. I Skåne finns mycket goda förutsättningar att ligga i framkant när det gäller en miljö- och klimatneutral energi. Vi vill se därför se mer vind- och vattenkraft och att skånsk produktion av förnybar energi, så som biogas, ökar. Det är att ta ansvar för hela Skåne.

Annons

Därför blev vi förbluffade på regionfullmäktige 15 februari. Att Sverigedemokraterna vill bygga nya kärnkraftverk i Skåne vet vi. Att Sverigedemokraterna pratar tyst om var dessa kärnkraftverk ska byggas vet vi också. Men att Sverigedemokraterna nu vill bryta uran i Skåne var en nyhet. Niclas Nilsson (SD) sa i talarstolen att istället för att köpa ryskt uran kunde vi själva bryta uran. Man häpnar.

”Att öppna gruvor är ett hot mot värdefull jordbruksmark och viktiga grundvattentäkter som försörjer både hushåll och livsmedelsindustri.”

Centerpartiet i Skåne har tidigare gjort motstånd mot gruvdrift på vår åkermark och skrev 2018 ett initiativärende om att regionstyrelsen skulle agera mot gruvdrift som Sverigedemokraterna då biföll. Har Sverigedemokraterna ändrat sig nu?

Att öppna gruvor är ett hot mot värdefull jordbruksmark och viktiga grundvattentäkter som försörjer både hushåll och livsmedelsindustri. Men eventuell gruvdrift på Österlen eller i Hörby kommun, där det finns uranrikt alunskiffer, och ett upprivet landskap i aktuella områden är också ett stort hot mot den för Skåne så viktiga besöksnäringen. Vi kommer aldrig att gå med på ingrepp som hotar dessa värden. Även i den här frågan står vi med båda fötterna tryggt rotade i den skånska myllan.

Så egentligen har vi bara två frågor till Sverigedemokraternas Niclas Nilsson: Var någonstans i Skåne vill Sverigedemokraterna bygga nya kärnkraftverk och var någonstans i Skåne vill ni öppna urangruvor?

Annette Linander (C), regionråd

Birte Sandberg (C), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons