Annons

Vindkraften är bara en klimatsmart illusion

Med något djupare kunskaper om vår elförsörjning förstår man att vindkraften är kontraproduktiv.
Energipolitik • Publicerad 3 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraften – en lösning på energiproblematiken, eller en kontraproduktiv energikälla?
Vindkraften – en lösning på energiproblematiken, eller en kontraproduktiv energikälla?Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den nye energiministern står i TV och blåljuger svenska folket rakt upp i ansiktet och påstår att det är marknaden som fasar ut kärnkraften. Nej det är de politiskt motiverade skatterna. Allt kan göras olönsamt med skattepåslag.

Vindkraften ger bara el när det blåser. Den kan inte lagras. Blåser det mycket måste elen slumpas bort, skänkas eller i värsta fall betalas för att bli av med. När det inte blåser måste elen komma från annat håll, det vill säga fossila källor som gas, diesel med mera.

Annons

Ju mer vindkraft desto mer miljöförstöring. Tar man vindkraftens hela produktionscykel i beaktande (tillverkning av de stora plastpropellrarna som inte går att återvinna utan får grävas ner i marken, betongåtgången, skövlingen av skog och mark, störning av djur och människoliv, värdeminskning på bostäder, krokben för turistnäringen med mera), vad kostar inte det?

”Blåser det mycket måste elen slumpas bort, skänkas eller i värsta fall betalas för att bli av med.”
Peter Tornborg

Lägg därtill att vår vindkraft huvudsakligen ägs av utländska exploatörer. De struntar väl i oss bara de får sina pengar. Att lägga ner och ersätta världens bästa och billigaste fossilfria elsystem med något som ännu inte finns, men som framgent kommer driva elintensiva industrier till konkurs med arbetslöshet och göra människorna frusnare och fattigare. Vilken diagnos har de politiker som bestämt detta?

Har Sverige blivit ett dårhus?

Peter Tornborg

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons