Annons

Vindkraften – en dyr konserverad gröt – kom och köp!

I en marknadsföringskampanj förser Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi, lokalpressen i Sverige med material som ska upplevas som fristående artiklar. ”De kommuner som ger klartecken till nya vindkraftsprojekt bidrar till att pressa elpriset ytterligare”, hävdar Badman.
Vilseledande • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den väsentliga anledningen till de senaste årens prisökning stavas vindkraft.
Den väsentliga anledningen till de senaste årens prisökning stavas vindkraft.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi som befinner oss i vuxen ålder minns elpriser som fram till för något år sedan sällan översteg 50 öre/kWh. Vad Badman pratar om nu är att pressa ned priset från 4 kr/kWh till 3,75 kr/kWh. Den väsentliga anledningen till de senaste årens prisökning stavas vindkraft.

Svenska staten har på olika sätt gynnat och subventionerat vindkraft på bekostnad av bland annat kärnkraft. Omvärldsfaktorer påverkar naturligtvis även svenska energipriser, men om den kärnkraft som i förtid lagts ned under de två senaste mandatperioderna funnits kvar, skulle elpriserna ha varit ungefär hälften så höga som de är idag enligt Energiforsk (rapport 2022-05-20).

Annons

Svensk Vindenergi har inte till uppdrag att främja svenska elanvändare eller att verka för låga energipriser. Uppdraget är att främja en fortsatt exploatering av Sveriges territorium till förmån för investerare, i huvudsak utländska företag, med vinstmaximering som huvudsakligt intresse.

”Att med marknadsföring och PR vilseleda svenska folket och lokalpolitiker, nu när Sverige har en pågående energikris, är mer än oansvarigt.”

Ett robust elsystem kräver planerbar baskraft – det vill säga vattenkraft, kärnkraft eller fossilkraft. Här skapar vindkraften problem som Badman förtiger. Antalet störningar i elsystemet ökar snabbt med utbyggnaden av icke planerbar kraft. Enligt Svenskt Näringslivs scenarioanalys kan antalet systemkritiska timmar i framtiden bli över 5 000 timmar per år, det vill säga på gränsen till blackout mer än varannan dag!

Att med marknadsföring och PR vilseleda svenska folket och lokalpolitiker, nu när Sverige har en pågående energikris, är mer än oansvarigt. Badmans uppmaning till lokalpolitiker att tacka ja till vindkraftsexploateringar med argumentet att vindkraft sänker elkostnaden i Skåne med 27,5 öre per kWh och 32 öre per kWh i Norrköping har passerat gränsen för det bisarra.

För att elsystemet ska fungera krävs planerbar baskraft, annars kollapsar det. Den vindkraft som Daniel Badman och Svensk Vindenergi marknadsför försämrar bara elsystemet. Det som krävs är att det stabila elsystem vi en gång hade måste återställas.

Riksföreningen Motvind Sverige

Torbjörn Sjödin, ordförande

Madeleine Staaf Kura

Annons
Annons
Annons
Annons