Annons

Vissa har otur när de tänker

Rubriken syftar på insändaren den 14 december av signaturen ”Tydlig och lågaffektiv lärare” (Tll).
Skoldebatt • Publicerad 19 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anständig ordning måste upprätthållas i skolan, säger skribenten.
Anständig ordning måste upprätthållas i skolan, säger skribenten.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tll försvarar idén om den lågaffektiva skolan. Det får han naturligtvis göra . Men han har fel. Lågaffektiv är ett kodnamn för total frihet från uppfostran som ju är en feltolkning av fri uppfostran. Fri uppfostran blev, för ganska många år sedan en utväg för föräldrar som abdikerat och låtit barnen, redan från låg ålder, göra hur de vill och vad de vill. Det var då man ändrade begreppet till frihet från uppfostran.

När nu dessa barn och ungdomar, som alltid fått bestämma, kommer till skolan utgår de från att total lössläppthet råder även här.

Annons

Följderna ser vi på skolresultaten. De båda lärarna i den aktuella händelsen på Ringsjöskolan i Höör ser man tydligt två motpoler. Paul som försöker förhindra mobbing och misshandel och därmed upprätthålla en anständig ordning och Tll som förordar att man undviker att ingripa för att bli omtyckt som en ”kompis” som inte lägger sig i. Han riskerar inte heller konfrontation med busens föräldrar.

Men båda lärarna är stjärnor om man jämför dem med rektor och övriga i skolledningen som tolkar lagen på ett totalt verklighetsfrämmande sätt. Hade det funnits kurage i berörda politiker så hade ingen av lärarna behövt avskedas. Däremot rektorn borde placeras på ett ställe som jag inte kan nämna i offentlig skrift.

Rolf Tronäss

Annons
Annons
Annons
Annons