GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det enda valet – att lämna EU

EU-valet • Publicerad 18 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Försvarsövningen  Aurora 17.
Försvarsövningen Aurora 17.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU är i full färd med att skapa en egen militärmakt! Socialdemokraternas partiledning med försvarsminister Hultqvist i spetsen sviker arvet från Palme och svenska folkets krav på ett kärnvapenförbud. det skriver Bengt Nilsson, Kommunistiska Partiet i Osby.

Socialdemokraterna sviker nu också svensk alliansfrihet och neutralitet genom militariseringen av EU. Sveriges regering beslutade nyligen om ett svenskt deltagande 2020 i en militär EU-styrka som Tyskland kommer att leda. Detta ingår i EU.s militära samarbete Pesco, ( Permanet structured cooperation) "permanent strukturerat samarbete"som är inskrivet i Lissabonfördraget och som beslutades 2017 .

Utan någon offentlig debatt i Sverige och med endast en dags betänketid för riksdagen klubbades anslutningen igenom 6 december 2017. Parallellerna till hur man mörkade värdlandsavtalet med Nato visar hur rädd man är för en öppen demokratisk granskning.

Förutom Pesco finns sedan 2017 en gemensam försvarsfond, som EU-kommissionen föreslår 13 miljarder euro till i nästa budget och att regelbundet öka de nationella försvarsbudgetarna. Enligt kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker skall en EU-armé vara på plats senast 2025.

Pesco, är ett förberedande steg i utvecklingen mot en gemensam krigsmakt. EU:s grundlag har en solidaritetsklausul som Sverige anammar. I årets regeringsförklaring sa Stefan Löven att : "(Om) ett angrepp drabbar ett annat i Norden eller EU ska Sverige inte förhålla sig passivt. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas "

Det är fortfarande Nato som står bakom EU:s imperialistiska politik. Så har det varit sedan EU:s födelse och av EU:s 28 medlemsländer är 22 också medlemmar i Nato. Långt ifrån propagandan om ett "fredsprojekt" är EU ett imperialistiskt block med långtgående militära ambitioner.

För ett Sverige som ett alliansfritt och neutralt land, måste Sverige lämna EU.

Bengt Nilsson (Kommunistiska Partiet)

Osby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.