Annons

Oro inför skolstart – alla elever ska inte gå samtidigt

Trots att det finns en oro så har Östra Göinge valt att fortsätta med närundervisning i högstadiet. Men nu har kommunen faktiskt tagit beslut som innebär att alla elever inte kommer att vara i skolan samtidigt, dessutom sätts extra bussar in.
Östra Göinge • Publicerad 12 januari 2021
Östra Göinge kommun har – åtminstone delvis – backat från förra veckans beslut. Genrebild.
Östra Göinge kommun har – åtminstone delvis – backat från förra veckans beslut. Genrebild.Foto: JESSICA GOW / TT

Risken för att många skolelever inte ska klara av att bli behöriga till gymnasiet – och att många inte har en lämplig miljö för fjärrstudier eller saknar en bra uppkoppling – ligger bakom Östra Göinge kommuns uppmärksammade beslut att inte införa fjärrundervisning på högstadiet.

Det trots att det finns studier som pekar på att många hämtat smittan i skolmiljö, upp till 45 procent har nämnts, men uppgifterna går isär och det finns de som anser att det är lägre smittrisk i skolan än i övriga samhället.

Annons

Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson gick dock tidigt ut och uppmanade till att övergå till distansundervisning för högstadiet under första delen av vårterminen, för att få ner smittan i Skåne då det just nu råder ett ansträngt läge inom sjukvården.

Östra Göinge kommun är nu den enda kommunen i Skåne som inte håller eleverna hemma fram till den 24 januari. Beskedet har fått både föräldrar och skolpersonal att känna en oro.

– Vi är besvikna och har förlorat förtroendet för kommunen, på grund av agerandet, säger två föräldrar som Kristianstadsbladet pratat med.

– Vad är det man ska göra för att minska smittan som man inte gjort tidigare? undrar ytterligare en förälder som tycker att det är vansinne att inte utnyttja möjligheten att förlänga hemmavistelsen efter jullovet med fjärrundervisning.

Under tisdagen meddelade dock Östra Göinge kommun att man vidtar åtgärder för att minska smittrisken i skolmiljön. Det innebär att skolelever i årskurs 7 och 8 ska alternera mellan när- och fjärrundervisning, varannan dag.

Elever i årskurs 9 ska vara i skolan på heltid med närundervisning. Även de elever som riskerar att inte klara sina studier hemifrån ska vara i skolan på heltid, oavsett årskurs. Även grundsärskolan och träningsskolan kommer att ha vanlig skolgång.

För att ytterligare minska riskerna kommer man att sätta in skolbussar som kör eleverna så att de inte ska uppta plats i kollektivtrafiken. Idrottslektioner kommer att ske utomhus eller vara teoretiska.

Högstadieeleverna kommer att kunna hämta ut matlådor för de dagar de studerar hemma. Det gör de dagen innan, då de är i skolan.

Eleverna får inte heller ha rast samtidigt och alla raster ska ske utomhus. Rastvakter ska förhindra att elever samlas i stora grupper. Vidtagna åtgärder ska utvärderas en gång i veckan.

Om smittspridningen ökar på en enskild skola så har kommunen tagit fram en plan som innebär att man i ett första steg kommer att ge årskurs 7 mer fjärrundervisning, i andra hand att både årskurs 7 och 8 får fjärrundervisning och som steg tre att samtliga årskurser 7-9 får fjärrundervisning.

Vid stor smittspridning i enskild klass ska man gå över till fjärrstudier. Besluten gäller först och främst fram till den 24 januari.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons