Annons
Nyheter

Hårdare straff ska avskräcka gängen

Gängskjutningar ska kunna straffas med ett extra straffpåslag på upp till fyra år.
Även andra brott ska straffas hårdare och kraven för häktning sänkas.
Politik • Publicerad 24 augusti 2021
Polisens avspärrning vid Tensta allé i nordvästra Stockholm där en person dödats och en skadats allvarligt i en skottlossning 2016. Arkivbild.
Polisens avspärrning vid Tensta allé i nordvästra Stockholm där en person dödats och en skadats allvarligt i en skottlossning 2016. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Det föreslår regeringens gängbrottsutredning.

– Det här är de mest omfattande straffskärpningar riktade mot kriminella gäng som presenterats i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Annons

Han välkomnar förslagen och tänker gå vidare med dem. Utredningen föreslår att de ska träda i kraft 1 juli 2023.

– När vi går fram med det här kommer vi att behöva bygga ut kriminalvården ytterligare, säger Johansson.

Utredaren, hovrättspresident Anders Perklev, räknar med att Kriminalvården behöver 576 miljoner kronor mer för fler fängelse- och häktesplatser.

Straffpåslag för skjutning

Utredningen föreslår en ny straffskärpningsregel för brott kopplade till gänguppgörelser. Det ska enligt förslaget anses som "synnerligen försvårande" om brottet inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet, och skett genom skjutning eller sprängning på allmän plats.

Det kan också handla om brott som har bakgrund i en gängkonflikt eller syftat till att framkalla en sådan konflikt mellan beväpnade grupper. Aktuella brott är exempelvis mord, dråp eller allvarliga former av misshandel, olaga hot, utpressning eller övergrepp i rättssak.

Den föreslagna straffskärpningsregeln ska ge domstolen möjlighet att lägga på upp till fyra år på straffet, utöver brottets straffskala.

Inte som Danmark

Förslaget har delvis dansk lag som förebild. Men i Danmark plussas straffet på med en viss procentsats om skjutningen i offentlig miljö kan kopplas till en gängkonflikt. Det kan leda till ett fördubblat straff.

Perklev menar att det är viktigt att hålla fast vid principen att lika brott ska leda till lika straff.

– Man ska bestraffas för det brott man gör, inte för den man är, säger han.

Utredningen vill också se straffskärpningar för andra brott som är typiska i gängmiljö. Till exempel föreslås att minimistraffen för grovt olaga hot höjs från nio månader till ett år.

Annons

Straffskalan för grov utpressning föreslås höjas till två–åtta år. I dag är minimistraffet ett år och sex månader och maximistraffet sex år.

Straff för knarklangare

Enligt utredningen meddelas runt 80 fängelsedomar per år för grovt olaga hot och i genomsnitt 47 för grov utpressning.

Det föreslås även höjda minimistraff för illegal narkotikaförsäljning och innehav av narkotika som syftar till försäljning.

Minimistraffet för sådana brott föreslås bli sex månader. Enligt utredaren Perklev är det ett ganska strängt minimistraff. Han motiverar förslaget med att narkotika inte bara är skadligt för användaren utan även göder kriminella gäng ekonomiskt.

– Vid enskilda överlåtelser av en ganska liten mängd kan straffet i dag hamna på fängelseminimum 14 dagar, säger Perklev.

Enligt utredningen meddelas cirka 190 fängelsedomar per år för narkotikaöverlåtelse.

Fler ska häktas

Ett annat förslag är att höja minimistraffet för rån från dagens ett år till ett år och sex månader. Många rån begås av ungdomar mot ungdomar.

– Om man generellt höjer straffen så blir straffen även mer ingripande för ungdomar, säger Perklev.

Justitieministern tror att förslaget på lägre krav för häktning kommer att få särskilt stor betydelse i kampen mot gängbrottsligheten.

I dag är häktning huvudregel för brott med ett minimistraff på två år. Utredningen föreslår att den gränsen sänks till ett år och sex månader. Tillsammans med de andra straffskärpningsförslagen innebär det, till skillnad från i dag, obligatorisk häktning för rån, grov misshandel och grov utpressning.

Annons

Regeringen vill också komma åt rekrytering av unga till kriminella gäng. Utredningen föreslår därför ett nytt brott – "främjande av ungdomsbrottslighet". Brottet kan handla om att anlita, betala eller överlämna verktyg till person under 18 år för att brott ska begås. Straffet föreslås vara upp till fyra års fängelse.

Fakta: Gängbrottsutredningen

Utredningens förslag:

Grovt olaga tvång: minimistraffet höjs från fängelse i nio månade till fängelse i ett år.

Grovt olaga hot: minimistraffet höjs från fängelse i nio månader till fängelse i ett år.

Olaga hot: maximistraffet höjs från fängelse i ett år till fängelse i två år.

Rån: minimistraffet höjs från fängelse i ett år till fängelse 18 månaders fängelse.

Grov utpressning: straffskalan skärps från fängelse ett år och sex månader–sex års fängelse till fängelse i två–åtta år.

Utpressning: maximistraffet höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år.

Straffskärpningsregel för brott kopplade till kriminella uppgörelser

Sprängningar med fara för flera människor eller egendom av särskild betydelse ska betraktas som grov allmänfarlig ödeläggelse

Att utnyttja ett numerärt överläge, till exempel vid rån ska anses försvårande

Minimistraff för narkotikaförsäljning ska vara sex månader

Ett nytt brott, främjande av ungdomsbrottslighet, ska kunna ge upp till fyra år för den som anlitar betalar, överlämnar verktyg till eller instruerar unga under 18 för att begå brott

Källa: SOU 2021:68

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons