Annons

Gamla regementslokaler är inte byggda för framtidens lärosäte

En anonym insändarskribent (Kb/NSk 220510) säger sig ha god inblick i hur Högskolan Kristianstad resonerar kring en högskoleflytt till centrum, men innehållet i det som skrivs tyder på raka motsatsen.
Högskolan • Publicerad 13 maj 2022 • Uppdaterad 16 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gamla regementeslokaler är inte anpassade för framtidens högskola, konstaterar debattörerna.
Gamla regementeslokaler är inte anpassade för framtidens högskola, konstaterar debattörerna.Foto: Mikael Persson

Det stämmer inte att högskolan har två argument för ett nytt campus: närhet till järnvägsstation och att bidra till att Kristianstad som stad lever upp.

Högskolans argument är för det första, och det allra viktigaste, att verksamheten behöver ändamålsenliga lokaler. Gamla regementslokaler är inte byggda för framtidens lärosäte. För att fortsätta vara en attraktiv högskola, som erbjuder utbildning och forskning av hög kvalitet även framöver, är det nödvändigt att utveckla vår verksamhet i takt med nya sätt att studera och med moderna lösningar på lokaler. Det finns inte något lärosäte i världen som utformar nya campuslokaler som regementen, vilket väl talar sitt tydliga språk.

”Oberoende vilken stad vi väljer att förlägga vår verksamhet till vill vi självklart bidra till stadsutvecklingen där.”
Annons

För det andra behöver högskolan en lokalisering med:

  1. 1Större närhet till kommunikationer för den stora andel medarbetare och studenter som pendlar, även det gör högskolan mer attraktiv.
  2. 2Större närhet till stadsliv med de möjligheter det innebär (restauranger och caféer och så vidare).
  3. 3Närhet i bemärkelsen tillgänglighet, det vill säga bättre förutsättningar för interaktion mellan externa intressenter/samarbetspartners, högskolans medarbetare, forskare och studenter.
  4. 4Närhet till park- och grönområden för rekreation.

Att högskolan genom ett nytt campus också kan bidra till Kristianstads stadskärnas utveckling är, från högskolans sida, inte ett argument utan en positiv bieffekt. Oberoende vilken stad vi väljer att förlägga vår verksamhet till vill vi självklart bidra till stadsutvecklingen där. Slutligen är det inte högskolans rektor som ensam driver dessa frågor. Högskolan har en styrelse som i drygt fem år nu har drivit frågan. Rektor arbetar på uppdrag av styrelsen och arbetar med övrig ledning på högskolan för att förverkliga styrelsens ambitioner.

Björn Brorström, styrelseordförande Högskolan Kristianstad

Håkan Pihl, rektor Högskolan Kristianstad.

Annons
Annons
Annons
Annons