Annons

Det krävs en politik som står på barnens sida

Det är inte ytterligare en utredning som krävs för att motverka barn och ungas psykiska ohälsa, det är en politik som står på barnens sida.
Debatt • Publicerad 25 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allt fler barn och ungdomar ringer till Bris stödtelefon.
Allt fler barn och ungdomar ringer till Bris stödtelefon.Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler barn och ungdomar ringer till Bris stödtelefon med självmordstankar eller på grund av självdestruktivitet. Under årets sommarlov har samtalen ökat med alarmerande 41 respektive 46 procent jämfört med förra sommaren, enligt Bris egna uppgifter.

Allt för många barn och ungdomar mår idag psykisk dåligt. Trycket på den skånska barn- och ungdomspsykiatrin blir allt större och på bara två år har antalet samtal till telefonlinjen En väg in ökat med 56 procent.

Annons

Då måste vi politiker agera.

Kristdemokraternas gruppledare i Region Skåne Birgitta Södertun skriver i en debattartikel i Kristianstadsbladet att det inte är fullt klarlagt varför den psykiska ohälsan ökar. Partiet vill därför att regionen inrättar en kommission som ska kartlägga orsakerna och föreslå åtgärder.

Men att vi inte vet orsakerna är inte helt sant. I alla fall inte när det gäller barn och ungdomar.

I rapport efter rapport ges redan samma förklaring.

Skolstress och ökade krav på arbetsmarknaden, skriver Folkhälsomyndigheten i sin rapport ”Varför har den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga i Sverige?”

Betygstress och högre krav i skolan, uppger Region Skåne som delförklaring i Folkhälsorapporten Barn och Unga.

”Elever som känner sig stressade över skolarbetet är omkring tre till fyra gånger så ofta nedstämda, alternativt oroliga/ängsliga, mer än en gång i veckan jämfört med elever som inte känner sig stressade över skolarbetet”, står det i Region Skånes rapport.

Tydligare än så kan det inte bli.

I det läget föreslår alliansen att införa ännu tidigare betyg – trots att skolforskare varnar för att det riskerar att leda till ännu mera stress och i förlängningen ökad psykisk ohälsa hos barn och unga. Och det utan tydliga bevis på att det leder till bättre kunskapsutveckling hos barnen.

Det är att experimentera med våra barns framtid och välbefinnande.

Annons

Om Birgitta Södertun verkligen menar allvar med sin oro för att den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga bör hon rannsaka sin egen politik. Då bör Kristdemokraterna kräva att Alliansens förslag att införa betyg från årskurs fyra slängs i papperskorgen.

Miljöpartiet säger bestämt nej till tidigare betyg. Vi vill ersätta dagens kursbetyg i gymnasiet med ämnesbetyg och förbjuda reklam inför skolvalet. Vi har fått igenom en läsa-skriva-räkna-garanti som ger tidigare stöd till elever som riskerar att halka efter. I regionen arbetar vi bland annat för bättre öppettider på ungdomsmottagningarna, en förstärkt vårdgaranti på BUP, stärkt elevhälsa och ännu mera fokus på det förebyggande arbetet, med fler digitala lösningar.

Det som behövs nu är varken tidigare betyg eller ytterligare en utredning. Det som krävs är en politik som fortsätter att stå på barnens sida.

Angela Everbäck

toppkandidat för Miljöpartiet i regionvalet

Fredrik Hanell

toppkandidat för Miljöpartiet i regionvalet.

Annons
Annons
Annons
Annons