Annons

Våld i nära relationer sätter livslånga spår – eller dödar!

Våld i nära relationer är ett prioriterat område bland FNs Globala mål inom ramen för Agenda 2030. Det är ett stort jämställdhetsproblem och drabbar kvinnor i alla länder, åldrar och samhällsskikt.
Våld • Publicerad 6 mars 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Juristen och målsägandebiträdet Ulrika Rogland pratar på Regionmuseet den 8 mars.
Juristen och målsägandebiträdet Ulrika Rogland pratar på Regionmuseet den 8 mars.Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är våld i nära relationer ett mycket vanligt våldsbrott. Förra året mördades 22 kvinnor. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på lång period av våld och hot.

Hemmet, som ska vara den trygga platsen blir ett hot, och våldet blir vardag. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer, varje dag begås runt hundra våldtäkter, vart tionde barn tvingas uppleva sin pappas våld mot sin mamma.

”Ett problem har varit polisens attityd, att inse att våld i nära relationer också är grova våldsbrott precis som gängkriminalitet. Polisen har nu medgett att arbetet varit eftersatt och genomför en stor satsning ”Initiativ Gryning” som vi hoppas ska ge resultat.”
Karin Örmon, Lektor vid Malmö Högskola.
Karin Örmon, Lektor vid Malmö Högskola.
Annons

Hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen. Ett problem har varit polisens attityd, att inse att våld i nära relationer också är grova våldsbrott precis som gängkriminalitet. Polisen har nu medgett att arbetet varit eftersatt och genomför en stor satsning ”Initiativ gryning” som vi hoppas ska ge resultat.

Våld i nära relationer pågår ofta i det tysta. Det är en lång process för den som är utsatt att våga ta steget att söka hjälp eftersom flera delar av livet påverkas, boende, ekonomi, barn mm. Många våldsutsatta kvinnor söker vård upprepade gånger för både akuta och kroniska symtom utan att den bakomliggande orsaken kommer fram. Studier har visat att kvinnor mycket sällan berättar spontant att de har utsatts för våld. Men de allra flesta har inte något emot att få frågor om detta.

För att uppmärksamma och synliggöra problematiken med våld i nära relationer anordnas en föreläsning på Internationella kvinnodagen, söndagen den 8 mars på Regionmuseet Kristianstad.

Förläsare är Ulrika Rogland, advokat som tidigare har arbetat som domare och åklagare med stor erfarenhet av brott i nära relationer och Karin Örmon, klinisk lektor och forskningsledare på Västragötalandsregionens kompetenscenter om våld i nära relationer.

Kristianstads FN-förening och Kristianstads Zontaklubb

i samarbete med Rädda Barnen Kristianstad, Röda Korset Kristianstad, Svenska Kyrkan Kristianstad, Regionmuseet i Skåne och ABF Skåne Nordost

Annons
Annons
Annons
Annons