Annons

Nya Skogsbrynet skapat för de äldres bästa

De första 14 pensionärerna har flyttat in på nya Skogsbrynet. De boende verkar redan känna sig hemmastadda och det finns en glädje hos alla vi möter. Nya Skogsbrynet ger de boende en frihet som inte kunde uppnås i det gamla bygget.
Sibbhult • Publicerad 19 februari 2022
”Luckan” ger överblick mellan rummen och skapar trivsel.
”Luckan” ger överblick mellan rummen och skapar trivsel.Foto: Mikael Persson

Den nybyggda avdelningen på Skogsbrynet är i princip klar. För en vecka sedan flyttade 14 pensionärer in på demensavdelningen och i torsdags kom äntligen de nya möblerna, om något försenade.

– Vi har jobbat på för att få allt på plats, säger enhetschefen Annica Fridlund på Skogsbrynet.

Annons

Hon berättar om glädjen att få komma in med verksamheten i de nya lokalerna, som är helt anpassad för de äldre.

Enhetschefen visar hur den digitala tekniken är uppbyggd. Den som gör det möjligt för de äldre att gå ut och in i sina egna rum genom att låsa upp med sin klocka, och hur personalen kan öppna med sin mobiltelefon.

– Det innebär frihet för den som bor där men också integritet då låset på klockan bara ger möjlighet att komma in i sitt eget rum.

Atriumgården ska bli en egen biotop, där kan även de som är dementa känna att de kan få gå fritt.
Atriumgården ska bli en egen biotop, där kan även de som är dementa känna att de kan få gå fritt.Foto: Mikael Persson
Pelle Persson är nöjd med bygget som utformats för de äldres bästa. Rakel Lundström visar runt i sin lägenhet.
Pelle Persson är nöjd med bygget som utformats för de äldres bästa. Rakel Lundström visar runt i sin lägenhet.Foto: Mikael Persson
Äldreomsorgschefen Katarina Stoltz frågar Rakel Lundström vad hon tycker om det nya boendet och svaret går inte att ta fel på.
Äldreomsorgschefen Katarina Stoltz frågar Rakel Lundström vad hon tycker om det nya boendet och svaret går inte att ta fel på.Foto: Mikael Persson
Avdelningsköket i den nya matsalen är en av nyheterna.
Avdelningsköket i den nya matsalen är en av nyheterna.Foto: Mikael Persson
Gången som byggts mellan huskropparna ger de äldre möjligheten att gå runt på avdelningarna. De möter ingen vägg som stoppar.
Gången som byggts mellan huskropparna ger de äldre möjligheten att gå runt på avdelningarna. De möter ingen vägg som stoppar.Foto: Mikael Persson
På väggen sitter en ritning över nya delen.
På väggen sitter en ritning över nya delen.Foto: Mikael Persson
Ett samarbete mellan byggherren och verksamheten har gett ett fantastikst resultat, framhåller Pelle Persson.
Ett samarbete mellan byggherren och verksamheten har gett ett fantastikst resultat, framhåller Pelle Persson.Foto: Mikael Persson
Dagverksamheten på Skogsbrynet ryms i en lokal som tidigare var en del av gamla matsalen. De kommer dock att få ännu mer utrymme framöver.
Dagverksamheten på Skogsbrynet ryms i en lokal som tidigare var en del av gamla matsalen. De kommer dock att få ännu mer utrymme framöver.Foto: Mikael Persson
Både folk och hund trivs i nya lokaler.
Både folk och hund trivs i nya lokaler.Foto: Mikael Persson

Tidningen ”går husesyn” på den nya avdelningen där en av de boende, Rakel Lundström, gärna bjuder in till sitt rum.

– Jag är så glad, säger Rakel som visar sitt rum, det känns luftigt och stort. Även badrummet med egen tvättmaskin och torktumlare känns väl tilltaget.

På avdelningen andas lugn och harmoni. De äldre verkar känna sig hemmastadda trots att flytten var helt nyligen. I matsalen stöter vi på fler pensionärer som sitter bänkade runt två bord.

Ur den inbyggda hörslingan hörs fågelkvitter och på tv-monitorn kan man se vilken fågel det är. Att träna sina sinnen är bra för äldre. I matsalen finns också avdelningsköket där personalen ska laga maten.

För de äldre innebär det en känsla av att vara med. Doft- och smaklökarna sätts i gång.

– Det vi är jätteglada över är ”luckan”, berättar enhetschefen.

”Luckan” är en glugg i köksväggen, utan glas, som förbinder matsal och kök med vardagsrummet på andra sidan korridoren. Vilken gör att man kan kika på varandra mellan rummen.

Annons

– Det ger en helt annan överblick, förklarar enhetschefen.

På den nya avdelningen på Skogsbrynet finns ännu mer att glädjas över. Den fina innergården är ett annat exempel.

– Atriumgården kommer att bli som en egen liten biotop när vi är färdiga med planteringarna där, säger Pelle Persson från Riksbyggen som är projektchef.

– Det innebär att de äldre obehindrat kan röra sig in och ut, säger Annica Fridlund.

Men det som alla nog är mest spända på är hur de gamla ska uppleva möjligheten att kunna röra sig fritt i huset när de andra delarna av byggnaden kopplas på.

– Tanken är att man ska kunna gå runt, säger äldreomsorgschefen Katarina Stoltz som är initiativtagare till idén och hon fick även byggherren att nappa på den.

– Jag är glad att du inte gav dig, säger Pelle Persson som förklarar att framgångskonceptet vid byggnationen är att äldreverksamheten har fått vara med och styra utformningen och att man har samverkat över gränserna.

– Vi har fått många inputs och det är jag glad för. Det har blivit en fin helhet.

På nya Skogsbrynet har nu 14 pensionärer flyttat in. Ytterligare två avdelningar ska renoveras och byggena kopplas ihop. Då kommer där att finnas 42 platser.

– Sedan ska våra fina utemiljöer kopplas ihop. De ligger där som små öar. Det är Minnenas trädgård som GUC gjorde, utemiljön runt fastigheten och stigarna upp mot skogen, berättar Pelle Persson.

Annons

På nya Skogsbrynet har också hemtjänsten, som levt i provisoriska lokaler, nu flyttat in, liksom dagverksamheten för dementa med Silviasystrarna. Och snart är demenssjuksköterskan på plats.

– Det här ger de bästa förutsättningarna att satsa på demensvården, konstaterar Katarina Stoltz.

Strax intill Skogsbrynet finns 20 lägenheter som kan hyras av äldre. Även dessa ska ska byggas om så det håller dagens standard. Dessutom pågår nybygget av en dagverksamhet för LSS. Till årsskiftet hoppas man att allt är klart. Då är alla önskningar nästan uppfyllda.

– Det enda som saknas är ett vinterbonat hönshus, säger Annica Fridlund.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons