Familj & vänner

Stärk självkänslan och minska på stressen

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Lasse Ottosson

Stress och självkänsla går hand i hand. Stressterapeut Ingela Broberg menar att den som känner sig själv vågar säga nej och slipper negativ stress i större utsträckning.

Vi stressar i jobbet. Vi stressar i relationen. Vi hastar mellan olika fritidsaktiviteter och vi blir utmattade av att försöka lägga upp fina bilder på instagram och hänga med i flödet på twitter och facebook. Vilket leder till att vi får problem med magen. Det leder till att vi inte kan sova, för där i mörkret och tystnaden blir vi inte distraherade och då kommer tankarna som vi annars kan tränga bort.

– Kroppen protesterar mot oro och stress lika mycket som en bil. När oljelampan lyser stannar du bilen och fyller på, men vad gör du när din egen kropp varnar dig? undrar Ingela Broberg.

– Jo, de allra flesta fortsätter som vanligt, tränger undan varningsropen och hastar vidare i samma spår.

  Men stress går att förebygga. För även om Ingela jobbat med många som varit långt nere i stressrelaterade sjukdomar och utmattning, och sett dem återhämta sig, menar hon att det allra enklaste är att arbeta för att man inte ska nå dit.

  – Lär känna din kropp och lyssna till den. Arbeta på din självkänsla och våga säga nej. Tiden du får över genom att inte jämt vara upptagen ska du använda till något du tycker är roligt. Det kan räcka att sjunga i kör en gång i veckan, eller gå en promenad.

  Själv har hon nyss gjort just det, något roligt. Hon har varit på Mallorca. Relationen till ön går långt tillbaka i tiden. Direkt efter gymnasiet reste hon dit för att jobba med turism på hotell och stannade i fem år.

  – Nu var jag nere för att hälsa på en engelsk vän från den tiden som stannat på ön i alla dessa år. Det var fantastiskt roligt.

  Det var inom hotell hon ville jobba och gjorde så även när hon kom tillbaka till Sverige. Hon drev också en jeansbutik tillsammans med sin syster under sex år. Hälsoaspekten har alltid intresserat henne, särskilt de förebyggande möjligheterna och hon höll bland annat i en vegetarisk matlagningskurs för över 30 år sedan. Men det var först när hennes son, nu 26 år, föddes med nedsatt immunförsvar som intresset vaknade rejält.

  – De första åren tillbringade vi mycket på sjukhus och han fick kur efter kur med antibiotika. Till sist insåg jag att han var på väg att bli resistent.

  Då började Ingela läsa om näringslära och om naturmedicin och såg att de nya kunskaperna hjälpte. Hon påbörjade en utbildning i homeopati. Men hon använder aldrig ordet "alternativmedicin".

  – Jag ser det inte som alternativ för något annat, utan som komplement.

  För 18 år sedan startade hon sin hälsoklinik, som näringsmedicinsk terapeut. Snart såg hon ett mönster hos många klienter. De hade problem med magen som inte alls var relaterade till magen.

  – Det visade sig vara stress i olika former. Sedan jag förstod det har mitt primära fokus legat på stresshantering och personlig coachning.

  För det är på det personliga planet du måste börja tänka om när du ska mota stress och oro. Men mycket hör ihop. Det handlar sällan om enbart jobb, kanske oftare om en inre stress, om känslor och relationer. Du kan ha en rätt tom almanacka, men bära en ständig oro för barn eller anhöriga vilket kan leda till djupgående stress om du aldrig tillåter dig att hämta andan.

  – Positiv stress behöver vi alla, så att vi skärper till oss och kommer iväg om morgnarna. Men när vi inte längre klarar att få ner stressnivån, då är det vanskligt.

  Ingela påpekar att forskning visar att den enskilt viktigaste "medicinen" för en bättre livsstil är motion. Det räcker med en promenad i skogen, så mår du bättre. Du rensar tankarna och kroppen håller igång.

  – Sömnen är också enormt viktig. Vi svenskar sover sämst i hela Europa och det tror jag är stressbetonat. Vi ska vara så duktiga och sätter höga krav på oss själva. Vi kvinnor behöver dessutom vara dubbelt så duktiga som män enbart för att själva känna oss duktiga.

  Det är då Ingela pratar om självkänslan, att vi måste ta hand om oss själva och värdesätta den vi är. Ägna oss en stund åt oss själva och hur vi mår. Inte älta, men lyssna lite noggrannare än vi gör i dag och agera efter vad vi hör. Och lära våra barn att de duger som de är, att de ska tro på sig själva och lita till sig själva.

  Blir du aldrig stressad själv?

  – Jo. Främst när barnen eller nära anhöriga är sjuka. För hälsa kan man aldrig köpa sig. Det är därför det är så viktigt att tänka förebyggande!

  Fakta

  Ingela Broberg

  Bor: I Kristianstad, är uppvuxen i Sölvesborg och har bott i Bromölla, samt fem år på Mallorca.

  Familj: Två barn, en särbo med barn och barnbarn.

  Ålder: Fyller 60 i morgon men firar genom att resa bort.

  Yrke: Biopat, homeopat, diplomerad instruktör i mindfullness med mera. Driver Hälsocenter Ingela Broberg, men är också anställd på Folkuniversitet där hon håller i många kurser och jobbar som coach. Till hösten leder hon två nya kurser, i personlig utveckling och i mindfullness.

  Fritid: Motionerar gärna genom att promenera. Tycker om att resa, gärna till Mallorca. Läser mycket, främst om olika sjukdomar och relaterat till arbetet. "Man kan kanske säga att mitt fritidsintresse är att lära mig mer?"

  Visa mer...