Annons

Bland hajtänder och trilobiter

Familj • Publicerad 21 januari 2004
Filip Lindgren har alltid varit intresserad av natur, särskilt det marina livet. Bilder: Tommy Svensson
Filip Lindgren har alltid varit intresserad av natur, särskilt det marina livet. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 

Namn:Filip Lindgren

Ålder:40 år

Annons

Född och uppvuxen:Bromölla

Bor:Bromölla

Familj:Fru Lena, barnen Jimmy, 16, och Alexandra 13

Yrke:Driftsoperatör på Nymölla bruk

Intressen:Natur, paleontologi (fossil)

Aktuell:Medarbetare till Johan Lindgren, som fredag 23 januari disputerar i Lund

Fredagen den 23 januari är en stor dag för Filip Lindgren. Då disputerar Johan Lindgren på mosasaurier vid Lunds universitet.

– Jag har arbetat ihop med honom sedan 1997, bland annat vid utgrävningarna vid Åsens sopstation. Och så har jag ställt mina samlingar till hans förfogande, säger Filip Lindgren stolt och bläddrar fram förordet i avhandlingen, där han och två andra medarbetare får ett särskilt tack.

Mosasaurier är en forntida reptiler, marina skräcködlor som kunde bli upp till 17 meter långa.

Han bor på ett gravfält från järnåldern, Filip Lindgren.

Annons

Varje sommarsolstånd plockar han ängsblommor och lägger vid de två gravstenar han har i sin trädgård. Gravfältet är inte utgrävt, de döda ligger förmodligen kvar någonstans där nere.

Platsen passar bra för en historiskt intresserad. Fast egentligen går Filip Lindgrens intresse mycket längre tillbaka i tiden är järnåldern. Med betoning på MYCKET.

Till den tid då mer avancerade livsformer uppstod. Den kallas prekambrium och inträffade för ungefär 650 miljoner år sedan.

Filip Lindgren är paleontolog, han samlar fossil. Källaren i den före detta tjänstemannavillan från 1912 intill kanalen är välfylld av allt från trilobiter till hajtänder.

– Det här är egentligen min son Jimmys förtjänst, det var han som tyckte det var roligt med fossil, berättar Filip Lindgren.

– Jag har alltid varit intresserad av natur och då särskilt det marina livet. Havet finns alltid i mina tanker. Jag tittade på Costaeus filmer om havet och undrade om det forntida havet. Bor man i Bromölla så har man ju lämningar från dinosauriernas tid nästan utanför dörren.

Filip Lindgren syftar då på kaolinbrottet på Ivö . Där guidar han numera både skolklasser och "konferensgäng", när han inte håller föredrag. Han har till och med startat en egen firma i fossilbranschen.

– Jag kunde väl ha nöjt mig med att sitta hemma och pula, men jag är inte en sådan människa. Jag är full av energi och vill förmedla.

Det stämmer, den som träffat Filip Lindgren vet att han pratar energiskt, mycket och gärna. Det vet han själv också om.

Den egenskapen har man utnyttjat bland annat inom Ivösjöbygdens natur. Han blev medlem 1996 och sedan 1999 är han föreningens ordförande.

Annons

Men det finns också en kontemplativ sida hos honom. 1994 gav han ut en diktsamling, "Bortom öarna". I förordet skriver han bland annat:

"Vi springer alla omkring i våra små ekorrhjul och det är lätt att bli fartblind. Ibland måste man stanna upp och inse att det finns mer i livet än pengar, stress, rutiner och materiella ting."

"Den största rikedom vi kan få, är att inse att det viktigaste vi har, är varandra."

Filip Lindgren är hjälte också. För visst får man kalla den som under fara räddat en annan människa liv för hjälte?

Det var i oktober 2001. Carola Olsson, då 13 år, skulle tillsammans med två kamrater fiska från den bro över kanalen som ligger nära Filip Lindgrens hem. Han stod och pratade med någon i närheten när hon föll i vattnet, alldeles intill dammluckorna.

Där är vattnet mycket strömt. När lyckorna öppnas från botten sugs man neråt. Carola fick dock tag i kanten på den plattform som finns nedanför bron, just vid luckornas överkant. Men hon blödde från ett sår i huvudet, hon skulle inte orka hålla sig fast länge.

– Jag tog mig ner från bron till plattformen på ett speciellt sätt, det är det som är det svåra. Men jag vet hur man ska göra, en gammal ungdomsförsyndelse, säger Filip Lindgren.

Han fick tag i Carolas händer, drog upp henne på plattformen och tillsammans med kamraterna fick han även upp henne på bron.

Kristianstadsbladet skrev om händelsen.

– Jag gick till pressen, inte för att framhäva mig själv, utanför att få folk att förstå hur farligt det är att bada på den här platsen, som många gör sommartid. Det är direkt livsfarligt! säger Filip Lindgren.

Annons

På fredag kör Filip Lindgren till Hörby för att hämta Ove Persson, 85 år. Han ska med till Lund.

Det var han som en gång doktorerade på svanödlorna i det som bland paleontologer kallas Kristiansstadsbassängen. Där simmade också de tandade reptilerna mosasaurier, som nu står på universitetets dagordning.

Ulf Norenius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons