Annons

Bromöllas mesta drogbekämpare

Den svenska staten sålde sin själ när man ändrade reglerna för hur mycket alkohol som får föras in till Sverige från utlandet. Det anser Torsten Malm som till vardags är fritidsintendent i Bromölla kommun.
Familj • Publicerad 24 juli 2008
BILD RONNIE SMITH
BILD RONNIE SMITHFoto: 

När Torsten Malm ser tillbaka på 1970-och 80-talen så handlar flera av minnena om vänner och bekanta som alla hade en sak gemensamt.

De satt fast i drogträsket med allt vad det innebär av misär och elände.

Annons

Det här var en dyster samhällsbild som fick Torsten Malm att inse att något måste göras. Vid den här tidpunkten var han involverad som hockeytränare i Kristianstads IK:s verksamhet.

I den positionen var han också väl införstådd med att ungdomar inom exempelvis lagidrotter har lätt för att komma i kontakt med alkohol och andra droger.

- Därför bjöd vi in lagens föräldrar till ett möte där vi erbjöd tre olika teman som inte hade med hockey att göra. Ett av dem var drogbekämpning. Efter mötet kunde vi konstatera att antalet medlemmar i föreningen hade dubblerats, säger Torsten Malm.

Hur gjorde ni för att lyckas så bra?

- Föräldrar lämnar ju sina barn till föreningar för att de ska hålla sig undan alla droger. När vi i KIK visade att vi tar ansvar blev det en riktig hit bland föräldrarna, fortsätter Torsten Malm.

I september 1985 kom Torsten Malm till Bromölla kommun. Han var då anställd som assistent med ansvar för bland annat kommunens fritidsgårdar. I det arbetet ingick bland annat drogbekämpning.

- På den tiden jobbade de olika berörda parterna var för sig i en sorts stuprörsmodell. Jag anser att det är helt fel sätt. Man måste samverka och hjälpas åt för att bota de här problemen, annars kör man huvudet i väggen på en gång.

Bromölla kommunköpte Torsten Malms koncept rakt av. Det har i förlängningen resulterat i bildandet av nätverket Glöden. En sammanslutning av olika parter som träffas regelbundet för att fortsätta kampen mot drogerna.

- Det samarbetet har fungerat mycket bra hela tiden. Det är väldigt avgörande vilka personer som sitter på strategiskt viktiga platser i samhället om det här ska lyckas eller inte. I Bromölla har det aldrig varit några problem, säger Torsten Malm.

Förutom Glöden är Bromölla kommun även involverat i flera andra antidrogprojekt tillsammans med andra skånska kommuner. Det här är samarbeten som lovordas av Torsten Malm.

Annons

Nationellt sett ärhan emellertid inte fullt lika nöjd. Torsten Malm riktar till exempel skarp kritik mot beslutet att införa betydligt generösare införingsregler för alkohol från utlandet.

- När man ändrade reglerna för införseln sålde man sin själ i alkoholpolitiken. Nu flödar spriten. Den genomsnittliga konsumtionen per person har ökat från åtta till tolv liter. Det är förödande.

Ett annat bekymmer är att försäljningen av svartsprit har ökat på senare år. Trots att flera försäljare har ertappats kvarstår problemet i samma utsträckning.

- Tar man en så ploppar det genast upp en ny i ett annat garage. Det är tyvärr så det fungerar, säger Torsten Malm.

I sin kamp att bekämpa drogerna har Torsten Malm också uppvaktat regeringen. Syftet är att få till en form av gruppsekretess, något som skulle underlätta det drogförebyggande arbetet avsevärt.

- Den nuvarande sekretesslagen hindrar det här arbetet, vilket kan vara förödande. Man kan ju inte samverka om man inte har de rätta verktygen, säger Torsten Malm.

Vilka signaler har du fått från regeringen?

- De har meddelat att de ska se över möjligheterna att införa en gruppsekretess, säger drogbekämparen från Bromölla kommun avslutningsvis.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons