Annons

Dag för dag

Familj • Publicerad 11 november 2004

12 november

Namnsdag

Annons

I dag har Konrad och Kurt namnsdag.

Konradkommer från Tyskland och härstammar från forntyska Kuonrat som i sin tur består av två ord med betydelsen "djärv" och "rådig". I Sverige har Konrad använts som förnamn sedan 1200-talet. Det var ett ganska populärt namn kring 1900 och ökade något under 1990-talet. Det finns i dag omkring 3 600 som heter Konrad, varav cirka 800 kallas så.

Kurtär den lågtyska kortformen för Konrad. Namnet kom till Sverige på 1600-talet och blev något så när vanligt på 1900-talet. Från 1920-talet och några decennier framåt var Kurt något av ett modenamn. I dag finns omkring 38 900 som bär namnet. Av dessa har cirka 24 200 Kurt som tilltalsnamn.

Dagens citat

"Det största brott föräldrar kan begå mot sina barn är att ha glömt sin egen barndom. "

Aksel Sandemose

12 november som minnesdag

I dag är det dags för den stora höstfesten Diwali inom hinduismen. Namnet kommer av ordet för "ljusknippen". Lyktor sätts nämligen upp för att belysa alla hus, gator och torg. Festen förbinds framför allt med gudinnan Lakshmi, Vishnus hustru som representerar den kvinnliga principen och kraften hos honom. Lakshmi personifierar skönhet, lycka och rikedom.

Det hände då

För 35 år sedan, 1969, uteslöts den indiska premiärministern Indira Gandhi ur sitt parti kongresspartiet av partiets ledning. Hon ansågs skada partiet och inte följa partiets riktlinjer. Majoriteten av kongresspartiets parlamentsgrupp stödde dock Gandhi. Det fick till följd att opponenterna fick bilda ett eget parti. Gandhi satt kvar.

Annons

För 50 år sedan, 1954, avslog Högsta domstolen biskop Dick Helander prövningsansökan. Därmed vann domen mot honom laga kraft och han avsattes som biskop. Dick Helanders utnämning till biskop i Strängnäs stift 1953 vållade mycket bråk. Innan biskopsvalet fick prästerna i stiftet anonyma brev som berömde biskopskandidaten och Uppsala-prästen Dick Helander, men förtalade de andra kandidaterna. Snart nog efter att Helander utsetts till biskop, riktades misstankar mot att just han skrivit breven. Flera indicier lades fram, bland annat att Helander köpt en skrivmaskin i falskt namn och han dömdes för ärekränkning. Men striden om breven fortsatte länge och långt upp i domstolsväsendet. 1964 upphävde Svea hovrätt avsättningsdomen men ansåg ändå Helander skyldig till förtalsbreven. Aktuell forskning visar dock att det är högst tveksamt om Helander faktiskt var den anonyme ärekränkaren.

För 55 år sedan, 1949, upphörde den svenska bensinransoneringen som införts i samband med andra världskriget.

För 60 år sedan, 1944, sänkte engelskt bombflyg det tyska slagskeppet Tirpitz i Tromsö i nordligaste Norge. Tirpitz hade sjösatts 1941 och sattes in i nordligaste Atlanten och Ishavet för att hindra allierade konvojer till sovjetiska Murmansk. Därför var slagskeppet ett viktigt mål för de allierade. Tirpitz motstod flera attacker. Vid bombningen i Tromsö exploderade dock ett kanontorn, babordssidan trycktes in och fartyget sänktes med 1 200 man ombord.

För 70 år sedan, 1934, var det premiär i Stockholm för ljudfilmsversionen av filmen Sången om den eldröda blomman, på biografen Röda kvarn. I huvudrollen som kvinnokarlen och hjärtekrossaren Olof Forsfarare syntes Edvin Adolphson. En stumfilmsversion av Johannes Linnankoskis roman hade gjorts 1919 av Mauritz Stiller, då med Lars Hansson i huvudrollen.

För 80 år sedan, 1924, kom rapporter om att den urgamla sjukdomen böldpest drabbat Hyderabad i Indien. Epidemin hade krävt 4 000 offer. De var böldpesten som orsakade digerdöden under medeltiden som lade stora landsdelar öde.

För 115 år sedan, 1889, fick svenska tidningsläsare veta att det hus som den svenske uppfinnaren John Ericsson bott i New York under lång tid hade sålts på offentlig auktion för 18 900 dollar. Huset skulle rivas för att lämna plats åt en större butiksbyggnad. John Ericsson hade avlidit på våren. Han flyttade 1826 till England där han bland annat vidareutvecklade ångmaskinen. 1839 for han till USA där han närmast blev amerikansk nationalhjälte med sitt krigsfartyg Monitor som slog ut sydstaternas Merrimac och räddade nordstaternas flotta. Här fick han användning av sin uppfinning propellern.

Födelsedagar

För 58 år sedan, 1946, föddes Alexandra Charles i Mariestad med dopnamnet Ingalill, Alexandra ska hon ha börjat kalla sig då en amerikan tyckte det namnet var lättare att uttala. Under lång tid har hon varit Stockholms nattklubbsdrottning. Hon var bara 22 år när hon startade sin första klubb på Strand hotell i Stockholm. Från hennes diskotek Alexandras har skvallerpressen fått bra stoff eftersom det varit mötesplats för det kända folket inklusive den dåvarande kronprinsen Carl Gustaf. Nu har Alexandra Charles uppmärksammats bland annat som en av de mogna avklädda kvinnor i den kalender som ges ut för att få in pengar till Centrum för Genusmedicin vid Karolinska institutet.

Namn vi minns

För 164 år sedan, 1840, föddes den världsberömde skulptören Auguste Rodin. Denne fransman räknas som 1800-talets största bildhuggare. Han har gjort en av världens mest berömda statyer: Tänkaren, föreställande en sittande man med böjd rygg och pannan stödd mot knogen. Andra berömda statyer är Borgarna i Calais som föreställer en scen då staden kapitulerade för engelsmännen 1347 och Kyssen samt skulpturerna över romanförfattarna Victor Hugo och Honoré de Balzac. Hans kärleksaffär med skulptrisen Camille Claudell har blivit film. Auguste Rodin avled 1917.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons