Annons

Dagboken 11.1

Familj • Publicerad 9 januari 2004

För 40 år sedan, 1964, höjdes barnbidraget med 150 kronor, till 700 kronor per barn och år. Även folkpensionerna höjdes.

För 50 år sedan, 1954, uppträdde den amerikanska jazz- och bluesdrottningen Billie Holiday på Konserthuset i Stockholm. Men ett hårt liv med skandaler, sprit- och narkotikamissbruk hade gjort att hennes röst och utspel inte var vad det varit, vilket Stockholmsrecensenterna påpekade. Under 1930-talet spelade hon med Lester Young, som också gav henne smeknamnet "Lady Day", samt storheter som Count Basie och Artie Shaw. Men hon framträdde huvudsakligen som soloartist. Hon har sjungit in mängder av jazzens och bluesens örhängen som Lover Man och Strange Fruit, en skarp anklagelse mot lynchningarna av svarta i Södern. Genom hela sitt liv fick hon lida för sin hudfärg, vilket hon skildrar i självbiografi Svart stjärna som kom ut strax före hennes död. Märkt av sitt leverne avled Billie Holiday 1959.

Annons

För 70 år sedan, 1934, var det premiär för Vasateaterns uppsättning av William Shakespeares pjäs Hamlet. Gösta Ekman den äldre gjorde succé i sin roll som den danske prinsen. Tutta Rolf spelade Ofelia.

För 75 år sedan, 1929, infördes sju timmars arbetsdag i Sovjetunionen.

För 85 år sedan, 1919, gick de tyska regeringstrupperna i Berlin till sin avgörande attack på spartakisternas uppror. Upproret hade inletts fem dagar tidigare. Spartakisterna var vänstersocialister, men i upproret samarbetade de med kommunisterna. Sedan alla vänstersocialistiskt sinnade i offentliga befattningar kring nyåret avskedats av myndigheterna, bestämde sig spartakisterna, med Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg i spetsen, för ett väpnat uppror. Målet var att skapa en tysk revolution på samma sätt som i Ryssland.

För 81 år sedan, 1923, föddes den socialdemokratiska politikern Gertrud Sigurdsen i Nävekvarn i Södermanland. Hon jobbade på kontor, var fackligt aktiv och blev ombudsman på LO, Landsorganisationen, 1964. 1969 kom hon in i riksdagen och stannade där till 1991. 1973 blev Gertrud Sigurdsen statsråd första gången men avgick vid den borgerliga valsegern 1976. Vid socialdemokraternas valseger 1982 kom hon tillbaka och mellan 1985 och 1988 var hon socialminister. 1997 kom hon med i banklagskommittén. Förra hösten kom hon som erfaren politiker, tillsammans med bland andra Anita Gradin, med i den grupp som skulle se över hur demokratin fungerade i den internt kritiserade Stockholms arbetarekommun.

För 94 år sedan, 1910, föddes den norske politikern Trygve Bratteli. Bratteli var socialdemokrat och spärrades in i koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget, när Norge var ockuperat av nazi-Tyskland. Efter kriget fortsatte han dock sitt politiska engagemang och var finansminister mellan 1951 och 1955. Bratteli efterträdde Einar Gerhardsen som arbeiderpartiets ledare 1965, en post han innehade tio år. 1971 blev Trygve Bratteli statsminister, men han och den socialdemokratiska regeringen avgick året efter, 1972, då norrmännen sagt nej till medlemskap i EEC i en folkomröstning. 1973 vann socialdemokraterna valet och Bratteli återkom som statsminister. 1976 avgick han dock. I boken Fånge i natt och dimma har han skrivit om de svåra åren under andra världskriget. Trygve Bratteli avled 1984.

För 272 år sedan, 1732, föddes naturforskaren Peter Forsskål. Han var botanist och lärjunge till blomkungen Carl von Linné. Sin största insats gjorde Peter Forsskål som forskningsresande i Arabien. Resan blev dock för strapatsrik. Peter Forsskål återsåg aldrig Sverige utan dog i malaria i en arabisk bergsby 1763. Den enda överlevande i expeditionen, en tysk forskare, tog hem Forsskåls unika material.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons