Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 30 januari 2004

I dag infaller kyndelsmässodagen, eller ljusmässan som den kallats i den svenska kyrkan. Kyndel har tolkats som bloss och är en bildning till kynda, "tända". Namnet kommer av latinets missa candelarium som betyder just ljusmässa. Kyndelsmässodagen är en av många Mariadagar i det gamla kyrkoåret. Den firas till minnet av att Maria 40 dagar efter Jesus födelse bar det lilla Jesusbarnet in i templet. Sedan 600-talet har kyndelsmässodagen firats med ljusprocessioner i de västliga kyrkorna. Kyndelsmässodagen högtidlighålls i svenska kyrkan numera den följande söndagen, i år 8 februari.

För 40 år sedan, 1964, hamnade The Beatles med sin låt I want to hold your hand för första gången i topp på tio-i-topplistan.

Annons

För 45 år sedan, 1959, blev Indira Gandhi, dotter till Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru, ordförande i det indiska kongresspartiet.

För 65 år sedan, 1939, överlämnade den svenske kungen Gustav V storkorset av Kungliga Svärdsorden som ärebetygelse till den tyske nazisten och generalfältmarskalken Herman Göring.

För 70 år sedan, 1934, debatterade den svenska riksdagen de så kallade "spökflygningarna", då flera vittnen i övre Norrland uppgett sig ha sett okända flygplan flyga på låg höjd. Högerledaren Arvid Lindman ansåg att den socialdemokratiska regeringen negligerade hotbetydelsen av planen, som han ansåg kom från Sovjetunionen. Kommunisten Karl Kilbom hävdade att det handlade om ryktesspridning för att få pengar till flygvapnet.

För 80 år sedan, 1924, öppnades en utställning på Kungliga konstakademin i Stockholm med den norske konstnären Gerhard Munthes verk. En viktig motivvärld i hans konst var den norska allmogekonstens formspråk. Det präglade hans tavlor med sagomotiv men även hans inredningar, möbler, silverpjäser, keramik, glas, smycken, konstsmide och vävnader.

För 90 år sedan, 1914, invigdes Tanganyikabanan i Tyska Östafrika, dagens Tanzania. Den över 120 mil långa järnvägen förband Tanganyikasjön med Dar es-Salaam vid Indiska oceanen.

För 115 år sedan, 1889, stod att läsa i svenska tidningar det som ryktena gått om: att tronföljaren till det österrikisk-ungerska imperiet, ärkehertig Rudolf verkligen tagit livet av sig med ett revolverskott. Det hade skett på slottet Mayerling. Myndigheterna hade försökt dölja självmordet och sagt att Rudolf dött av hjärtslag. Samtidigt meddelades att österrikiska tidningar som publicerat uppgifterna konfiskerats av de österrikiska myndigheterna.

För 61 år sedan, 1943, föddes politikern Per Gahrton. Han var från början folkpartist och hade en riksdagsplats för partiet som han dock lämnade. Efter det var han en av initiativtagarna till att bilda miljöpartiet. Han är i dag EU-parlamentariker för miljöpartiet. Men till nästa parlamentsval inom EU har han avsagt sig fortsatt kandidatur.

För 122 år sedan, 1882, föddes den irländske författaren James Joyce. Han blev banbrytande med sin bok Ulysses, en omtolkning av det grekisk-antika verket Odysseus, samt den egenartade och drömliknande Finnegans Wake som saknar vanlig romankomposition. Hans originella författarskap kretsade hela tiden kring hemstaden Dublin. Han lämnade dock Irland redan som 22-åring för ett liv på kontinenten, den längsta tiden i Paris. Joyce avled 1941.

För 169 år sedan,1835, föddes Samuel Langhorne Clemens, mer känd som författaren Mark Twain. Namnet, eller pseudonymen, tog han från sin erfarenhet som flodlots på Mississippi - "mark twain", betydde där "två famnars djup". Som flodlots, guldgrävare och journalist försågs han med rikligt stoff till sina satiriska och humoristiska skrifter. Flera av hans sentenser har blivit odödliga. När han en gång förklarats död lät han lakoniskt meddela: "Ryktet om min död är betydligt överdrivet". En annan gång beskrev han lögn, eller om det egentligen var statistik, med orden: "Det finns tre sorters lögn - lögn, förbannad lögn och statistik". Mest känd är han för sina delvis självbiografiska böcker Tom Sawyers äventyr 1876 och Huckleberry Finns äventyr 1884. Mark Twain avled 1910.

I dag för 122 år sedan föddes författaren James Joyce.

Annons

Foto: Pressens Bild

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons