Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 29 januari 2004

För 60 år sedan, 1944, bildades fackförbundet TCO, Tjänstemännens Centralorganisation.

För 100 år sedan, 1904, öppnades den första fasta biografen i Stockholm. Biografen fanns i Blancheteaterns lokaler.

Annons

För 355 år sedan, 1649, avrättades Englands och Skottlands kung Karl I genom halshuggning, dömd till döden av sitt eget parlament. Karl I hade under många år fört en långvarig maktkamp med parlamentet som slutligen ledde till inbördeskrig. Efter att först ha fått upproriska skottar på halsen bytte han fot och lierade sig med skottarna i kampen mot parlamentets styrkor. När inbördeskriget förlorades fick han plikta med sitt liv, dömd för högförräderi.

För 67 år sedan, 1937, föddes den engelska skådespelerskan Vanessa Redgrave. Hon är uppvuxen och omgiven av en genuin skådespelarfamilj. Hennes far var den berömda Shakespeare-tolkaren sir Michael Redgrave, hon har varit gift med regissören Tony Richardson och har med honom döttrarna Natasha och Joely Richardson, båda skådespelerskor. 1977 fick hon en Oscar för sin roll i Julia. Förutom skådespeleriet är hon känd för sitt rödglödande politiska engagemang och kamp för mänskliga rättigheter. Bland annat stödde hon nyligen den tjetjenske exilpolitikern Achmed Zakajevs möjligheter att stanna i England när Ryssland ville ha honom utlämnad. I somras fick hon en Tony som bästa skådespelerska på Broadway i sin roll i Eugene O'Neills Lång dags färd mot natt.

För 77 år sedan, 1927, föddes den socialdemokratiska politikern Olof Palme. Han kom fram inom det socialdemokratiska partiet under 1950-talet och kom in i riksdagen som 31-åring 1958. Palme hade tidigt ett starkt internationellt engagemang och blev en av Sveriges mest kända och internationellt uppskattade politiker någonsin. Folkrätten, den internationella demokratin, förtryckta folks frihet, de små staternas position i förhållande till stormakterna, tredje världens problem och nedrustning var några av hans hjärtefrågor och det gav genljud speciellt i utvecklingsländerna. Palme blev kommunikationsminister 1965, utbildningsminister 1967 och statsminister 1969. Samma år efterträdde han Erlander som partiordförande. 1976 avgick Palme efter den borgerliga valsegern, men återkom 1982 efter socialdemokraternas segerval. 1986 blev han mördad på öppen gata i Stockholm. Ingen har hittills dömts slutgiltigt. Mordutredningen har utsatts för stark kritik.

I dag skulle Olof Palme ha fyllt 77 år. Här dansar han och Lisbeth Palme på en brygga 1976.

Foto: Pressens Bild

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons