Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 28 januari 2004

För 30 år sedan, 1974, upphörde den svenska bensinransoneringen som tillkommit på grund av att de oljeproducerande länderna dragit ner oljeproduktionen.

För 40 år sedan, 1964, sköt amerikanerna upp den dittills tyngsta rymdraketen då den 17,2 ton tunga tvåstegsraketen Saturnus II gick till väders.

Annons

För 45 år sedan, 1959, hade Jacques Tatis film Min onkel premiär i Stockholm. I filmen åstadkom åter Tatis alter ego Monsieur Hulot skrattretande kaos genom sin blotta närvaro. För sin film Min onkel blev Jacques Tati Oscarbelönad.

För 85 år sedan, 1919, avled den svenske konstnären Richard Bergh. Bergh var målare och aktiv inom opponentrörelsen som motsatte sig den konservativa konstsyn som rådde i Sverige. Han blev 1886 sekreterare i det nybildade Konstnärsförbundet. 1915 blev han chef för Nationalmuseum och såg till att förnya samlingarna med de tidiga modernisternas verk. Richard Berg var född 1858.

För 115 år sedan, 1889, stod att läsa i svenska tidningar att Örebro stadsfullmäktige förbjudit så kallade "marknadsnöjen" att framföras inom Örebro stad. Med detta avsågs "karusellåkning, skjutövning med luftbössa, plåt- och ringkastning, förevisning av lyckans stjärna, akrobatisk övning och dylika nöjen".

För 65 år sedan, 1939, föddes författarinnan Germanie Greer i Melbourne i Australien. Hon är en av feminismens förgrundsfigurer som författare till bland annat Den kvinnliga eunucken 1970. Boken kom i rätt i tid under det radikala 1970-talet, blev en bästsäljare och gav upphov till många debatter. Hon har fortsatt att i sitt författarskap fästa uppmärksamhet på jämställdhetsproblemens många yttringar.

För 316 år sedan, 1688, föddes det svenska universalgeniet Emanuel Swedenborg i Stockholm. Han blev efter studier i Uppsala vetenskapsman, filosof och teolog. Efter studietiden vid universitetet vistades han fem år i England, Holland, Frankrike och Tyskland för att vidga sina vyer. Swedenborg betraktades som ett tekniskt geni och skissade på så vitt skilda saker som fartygsdockor, ubåtar, flygande maskiner och kärnfysik; på det området var han mer än 100 år före sin tid. Som ung var han mest inriktat mot matematik och astronomi. Men allt detta har i historien fått stå tillbaka för hans religiösa verksamhet som bibeltolkare, mystiker och filosof. Något som han är mer berömd för utanför Sveriges gränser. Swedenborg trodde på själavandring och försökte på vetenskaplig väg bevisa själens odödlighet. Han tyckte själv att han lyckats eftersom han hävdade att han talat med andar och änglar. Swedenborgs skrifter är vitt spridda över världen och han har blivit en av de mest kända svenska författarna. Han avled i London 1772. Först 1908 kom han hem till Sverige då kistan fördes till Uppsala och placerades i domkyrkan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons