Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 23 januari 2004

I dag firar Australien sin nationaldag. Denna dag, 1788, landsteg nämligen den brittiska kaptenen Arthur Philip med 700 straffångar vid Botany Bay i Australien. Därmed grundades den första straffkolonin nära nuvarande Sidney. Sex år senare kom de första frivilliga kolonisatörerna. 1842 upphörde fångtransporterna till Australien. 1901 proklamerades landet som självstyrande dominion inom Brittiska imperiet.

För 15 år sedan, 1989, utsågs Göran Persson, kommunalråd i Katrineholm, av Ingvar Carlsson till utbildningsminister.

Annons

För 25 år sedan, 1979, slog Statens strålskyddsinstitut larm om att den cancerframkallande gasen radon kunde finnas i höga halter i mängder av hus byggda med så kallad blåbetong, ett lättbetongmaterial.

För 45 år sedan, 1959, hade Hasse Ekmans film Fröken Chic premiär i Stockholm. I huvudrollerna återfanns han själv samt Sickan Carlsson.

För 50 år sedan, 1954, avled skulptören Carl Eldh. Han var ursprungligen ornamentbildhuggare, men studerade i Paris 1896-1903. De tidiga skulpturerna är inspirerade av Auguste Rodin och visar ett socialt engagemang. I Paris skapade han kvinnogestalter i mjukt målerisk form, såsom Mor 1900, som numera finns i Uppsala och Lund. Carl Eldh blev en av Sveriges flitigaste monumentalskulptörer. Hans Löparna finns vid Stockholms stadion och vid Vättern nära Gränna. Engelbrekt finns i Arboga. Ungdom, föreställande en pojke och en flicka, finns i Kalmar, Sala och på Nationalmuseum. Linné finns i Älmhult och Uppsala. Marmorstatyerna av August Strindberg, Gustaf Fröding och Ernst Josephson står i Stockholms stadshus trädgård. Eldh var vän med Strindberg och har även gjort Strindbergmonumentet i brons i Tegnérlunden i Stockholm. Dessutom är han skapare till det väldiga Brantingmonumentet i högrelief på Norra Bantorget i Stockholm. Brodern, Albert, kusinen Hjalmar och brorsonen Tore var också konstnärer. Carl Eldh var född 1873.

För 65 år sedan, 1939, intog general Fransisco Francos rebellstyrkor Barcelona. Därmed var det spanska inbördeskriget inne i ett avgörande skede. Senare under året slog fascisten Franco definitivt regeringstrupperna och störtade demokratin i Spanien. Han fick god hjälp av Hitler-Tyskland och Mussolinis Italien.

För 95 år sedan, 1909, fastställde högsta domstolen dödsdomen mot Amaltheamannen Anton Nilsson för attentatet mot strejkbrytarfartyget Amalthea från England. Under sommaren 1908 hade han tillsammans med två andra ungsocialister kastat in en bomb i fartyget i Malmös hamn. Det var kulmen på de oroligheter som präglade arbetsmarknaden detta år. Bomben var en protest mot att stuveriföretagarna tagit engelska strejkbrytare, skyddade av militär, till Sverige för att ta loven av fackföreningarna. En strejkbrytare avled av explosionen. Straffet för Anton Nilsson omvandlades så småningom till livstids fängelse. 1917 benådades han helt av den liberal-socialdemokratiska regeringen. Nilsson gick senare ett äventyrligt liv till mötes. Han utbildade sig till flygare och reste till Sovjetunionen för att försvara den ryska revolutionen i det efterföljande inbördeskriget. Efter många år och många umbäranden återvände han till Sverige, blev socialdemokrat och agiterade ända upp i 90-årsåldern för socialismen.

För 43 år sedan, 1961, föddes den kanadensiske ishockeyspelaren Wayne Gretzky i Brentford i Kanada. Han är den amerikanska skytteligan, NHL:s, bäste spelare genom tiderna och har fler NHL-rekord än någon annan. Som 17-åring skrev han på för proffsklubben Indianapolis Racers. Men han slog igenom i Edmonton Oilers där han spelade många år och var med och vann NHL-pokalen Stanley Cup 1984, 1985, 1987 och 1988. Han kompenserade sin relativa spenslighet med en bländande teknik och ett mycket välutvecklat spelsinne. Gretzky spelade länge i Los Angeles Kings, hade ett kort mellanspel i S:t Louis Blues och avslutade karriären i New York Rangers. Efter spelarkarriären köpte han NHL-klubben Phoenix Coyotes. Till World Cup i ishockey i år blir han det kanadensiska lagets högste ansvarige, såsom i OS i Salt Lake City 2002 där "Lönnlöven" tog guld.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons