Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 20 januari 2004

För 45 år sedan, 1959, avled den legendariske amerikanske filmregissören Cecil B De Mille. De Mille tillhörde pionjärerna i Hollywood och bidrog 1914 till att introducera och etablera långfilmen genom sin första film Mockasinernas väg. Ryktbarheten kom med kolossalfilmer som De tio budorden vilken De Mille gjorde två versioner av, 1923 och 1956. Hans cirkusdrama Världens största show från 1952 Oscarbelönades som årets bästa film. Cecil B De Mille var född 1881.

För 50 år sedan, 1954, sjösattes Nautilus, världens första atomkraftsdrivna ubåt. Den amerikanska ubåten kunde också medföra kärnvapen. Nautilus har även gått till historien för sin resa sommaren 1958 under Nordpolens packis. Resan gjordes under 96 timmar i undervattensläge och sträckan som tillryggalades var strax över 338 mil.

Annons

För 55 år sedan, 1949, avgick det kinesiska nationalistpartiets ledare Chiang Kai-Shek som Kinas president. Detta för att möjliggöra förhandlingar med kommunisterna under Mao Zedong och för att få slut på det kinesiska inbördeskriget.

För 80 år sedan,1924, dog Sovjetunionens förste ledare Vladimir Iljitj Lenin. Hans egentliga efternamn var dock Uljanov. Han var advokat men förföljdes på grund av sin radikala politiska aktivitet. Hans engagemang grundades till betydande del i att hans äldre bror avrättats för att ha planlagt ett attentat mot tsar Alexander III. Stora delar av sitt liv levde Lenin i landsflykt men under dessa år utvecklade hans sina teorier om den revolutionära kommunismen, det som kom att kallas leninism. 54 år gammal drabbades han av slaganfall och fick lämna över makten till en trojka där Stalin ingick. Lenin litade inte på Stalin, dels beroende på Stalins maktambitioner, dels för att Stalin uttalat sig nedsättande om Lenins hustru Nadezja Krupskaja.

För 85 år sedan, 1919, beslutade Tysklands regering att den tyska nationalförsamlingen skulle sammanträda i Weimar i stället för i den gamla preussiska huvudstaden Berlin. Weimar hade under flera hundra år varit kulturens och den fira tankens högborg och här hade bland annat de stora författarna Goethe och Schiller verkat. Därmed ville regeringen markera att den nya republiken Tyskland skulle styras av humanistiska ideal i stället för auktoritet och disciplin som förknippades med det tyska kejsardömet som gick i graven vid första världskrigets slut.

För 104 år sedan, 1900, föddes skådespelaren Elof Ahrle som son till en slaktare i Nyköping. Han var lustspelsaktören och revyskådespelaren som på senare år också blev karaktärsskådespelare. Elof Ahrle var en genuin svensk underhållare och spelade med i ett 50-tal filmer, bland annat Ryska snuvan 1937 och Fransson den förskräcklige 1941. Mest känd var han som som ekenskisen Loffe. Han spelade Jocke i Herbert Grevenius pjäs Krigsmans erinran och var den filosofiske luffaren i Nils Poppes film Pengar, som förändras när han får ett stort arv. Han turnerade även i folkparkerna med Arthur Millers En handelsresandes död. 1940 gifte han sig med skådespelerskan Birgit Rosengren. Hans son är Leif Ahrle, även han skådespelare. Elof Ahrle avled 1965.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons