Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 14 januari 2004

För 70 år sedan, 1934, ville riksdagsmän från högerpartiet stoppa de nya lågprisvaruhusen Epa och Tempo. Priserna var så låga att folk köpte det de inte behövde, ansåg högermännen.

För 85 år sedan, 1919, mördades Spartakistupprorets ledare Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg. Sedan det revolutionära upproret slagit ned av de tyska regeringsstyrkorna hade de båda gripits för att ställas inför rätta. Reaktionära soldater och officerare hann dock emellan och misshandlade och sköt ihjäl de bägge på vägen till fängelset. Rosa Luxemburgs kropp slängdes i en av Berlins kanaler och kroppen hittades först efter flera månader.

Annons

För 115 år sedan, 1889, stod det att läsa i svenska tidningar om den brittiska drottningen Victorias resa till Biarritz på franska Rivieran. När den franska regeringen fick höra talas om att drottningen tänkte tillbringa våren vid Medelhavet vidtogs åtgärder för att göra resan från London till Biarritz så snabb som möjligt, bland annat reparerades alla broar och vägar i hennes väg.

För 65 år sedan, 1939, föddes den folkpartistiske politikern Per Ahlmark. Redan i slutet av 1950-talet blev han känd för att som gymnasist på Södra Latin i Stockholm starta en kampanj för att slippa vara med i morgonbönen. 1960 blev han ordförande i FPU, folkpartiets ungdomsförbund, innan han hade rösträtt. Efter sju år, 1967, kom han in i riksdagen, 28 år gammal. Han blev arbetsmarknadsminister 1976 i Torbjörn Fälldins borgerliga regering. Året innan hade han valts till ordförande i folkpartiet som 36-åring. Han avgick dock 1978 och efterträddes av Ola Ullsten. Mellan 1978 och 1981 var han ordförande för Svenska Filminstitutet. Efter politikerkarriären har han ägnat sig åt författeri och skriftställarskap. Debutboken var Atomvapen och försvar. Han har även skrivit böckerna Vår fattiga politik, Zonen och diktsamlingen Överleva. Förra vintern skapade han debatt genom att angripa sin gamle partivän Hans Blix som för FN:s räkning undersökte om Irak hade massförstörelsevapen. Ahlmark ansåg att Blix var alltför undfallande mot Irak, lättlurad och olämplig för uppdraget. Per Ahlmark är varm anhängare av staten Israel och utsågs häromåret till hedersdoktor vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

För 86 år sedan, 1918, föddes den egyptiske militären och presidenten Gamal Abdel Nasser. Han deltog i Muhammed Naguibs störtande av Egyptens kung Faruk 1952. 1954 störtade han dock sin officerskollega och tog själv makten. 1956 blev han den direkta orsaken till Suez-krisen när Egypten nationaliserade Suez-kanalen till stort förtret för brittiska och franska intressen som dittills haft kontrollen över kanalen. Från 1958 var Nasser även president i Förenade arabrepubliken som var en union mellan Egypten och Syrien. Syrien drog sig ur 1961 eftersom Nasser favoriserade Egypten i unionen. Sitt största nederlag fick han i sex-dagars kriget mot Israel, då arabstaterna under lång tid rustat sig för krig. Israel slog dock till först, överraskande och effektivt. Efter detta sade sig Nasser vilja avgå, men stöddemonstrationer fick honom att stanna. Han avled redan 1970.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons