Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 9 januari 2004

För 25 år sedan, 1979, erkände ett 18-årigt sjukvårdsbiträde i Malmö att han tagit livet av 17 gamla patienter på Östra sjukhuset genom att hälla rengöringsmedel i deras saft.

För 50 år sedan, 1954, inleddes provsändningar med television i Norges huvudstad Oslo.

Annons

För 70 år sedan, 1934, verkställdes den första dödsdomen i republiken Österrike. Österrike blev republik när kejsaren avgick efter förlusten i första världskriget. Engelbert Dollfuss hade året innan infört diktatur i landet.

För 90 år sedan, 1914, infördes åttatimmars arbetsdag i Henry Fords bilfabriker. Samtidigt sänktes monteringstiden av en T-ford från sex timmar till en timme och 30 minuter.

För 95 år sedan, 1909, antog Turkiet förslaget från Österrike-Ungern att Turkiet skulle avstå sin maktposition i Bosnien och Herzegovina till Österrike-Ungern. I gengäld skulle Turkiet få ekonomisk ersättning. Den forna stormakten Turkiet innehade fortfarande enorma landområden, men det försvagade riket höll på att falla samman. Efter nederlaget i första världskriget återstod bara en bråkdel av det forna imperiet.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons