Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 7 januari 2004

För 30 år sedan, 1974, infördes bensinransonering i Sverige på grund av oljekrisen. Ransoneringen upphörde dock efter tre veckor.

För 40 år sedan, 1964, hade 2,2 miljoner namnunderskrifter samlats in i ett upprop för att bevara kristendomsämnet i gymnasieskolan.

Annons

För 60 år sedan, 1944, försökte Mussolini visa sin kvarstående makt i den norra del av Italien där fortfarande tyskarna kunde ge honom stöd. I Verona inledde han en process mot de fascistiska ledare som fattat beslut om att avsätta honom som Italiens ledare sommaren 1943. I processen dömdes hans egen dotters make Galeazzo Ciano till döden, trots dotterns vädjanden om hans liv.

För 65 år sedan, 1939, invigdes det nya kolossala nazi-tyska rikskansliet i Berlin.

För 70 år sedan,1934, uppdagades en skandalaffär som fick flera franska politiker på fall. Det var då den internationelle bedragaren Alexandre Stavisky dog. Han hade bland annat svindlat banken Credit municipal i Bayonne på 240 miljoner franc. Utredningen gav inget svar på om Stavisky begått självmord eller mördats för att hindras att avslöja skandalösa uppgifter. Däremot visade utredningen att flera höga politiker stött hans bedrägerier. Det stödde mordteorin och utlöste en regeringskris.

För 80 år sedan, 1924, inledde renhållningsarbetarna i Sundsvall en strejk för bättre villkor. Den borgerligt styrda kommunen sände efter strejkbrytare och så småningom även polis från Stockholm. Det resulterade fram på våren i att även de anställda vid Sundsvalls byggnadskontor gick i strejk.

För 90 år sedan, 1914, började Middlesexsjukhuset i London bekämpa cancer genom att bestråla cancersvulster med det radioaktiva ämnet radium.

För 95 år sedan, 1909, beslutade den franska deputeradekammaren att avskaffa dödsstraffet.

Födelsedagar

För 70 år sedan, 1934, föddes basisten och kompositören Georg Riedel. Han var redan på 1950-talet med i danspalatset Nalens legendariska orkester, som även innehöll berömdheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson och Jan Johansson. På 1960-talet blev han flitigt anlitat filmmusikkompositör och står för musiken till omkring 40 filmer, bland annat till filmerna om Pippi Långstrump. Georg Riedel har gjort mängder av musik till Astrid Lindgrens berättelser, såsom Lille katt ochDu käre lille snickerbo. I höstas kom cd:n Barn på nytt - 25 sånger av Georg Riedel & Astrid Lindgren där Sveriges artistelit tolkar hans visor. Bland alla kompositioner han gjort för barn och vuxna återfinns melodislingan till landets bokbussar som han skänkt till kommunerna som en gest för att bevara bokbussarna.

Namn vi minns

För 69 år sedan, 1935, föddes "The king of rock n' roll", sångaren och skådespelaren Elvis Presley i Tupelo i Mississippi, USA. Elvis Presley var ett av de levande exemplen på den amerikanska drömmen. Hans familj var fattiga lantarbetare. Men själv blev han en av de största idoler världen skådat. Han var 50-talsrebellen med vickande höfter som blev helylleamerikan när han gjorde lumpen i Europa. Allt började i Memphis 1954 där ägaren för Sun Rekords skivbolag upptäckte hans talang. När skivbolaget RCA köpte över Elvis Presley började hårdlanseringen. Då rusade Heartbreak Hotel i topp på världens hitlistor och Elvis Presley gick en sagolik karriär till mötes med hitlåtar och filmer som Jailhouse rock och King Creole. Efter flera tunna år på 1960-talet kom två av hans största hitlåtar: In the Ghetto och Suspicious Minds. Hans liv och karriär slutade dock alltför tidigt. 1977 hittades Elvis Presley medvetslös i badrummet i hemmet Graceland i Memhis, Tennessee. Läkarna kunde inte rädda honom. Den omedelbara orsaken till hans död var att hjärtat inte orkade mer. Elvis Presleys begravning följdes av hundratusentals människor. Lika många vallfärdar varje år till hans grav på just egendomen Graceland.

Annons

För 114 år sedan, 1890, föddes den tjeckiske författaren och journalisten Karel Capek. Han fick ett internationellt genombrott med sitt pessimistiska drama R.U.R. från 1920, där han som den förste lanserade ordet "robot". I sitt humanistiska och antifascistiska författarskap förutsåg han kärnenergins avfallsproblem innan energiformen över huvud taget fanns, tog upp vetenskapsmännens etiska ansvar och varnade för den teknikdominerade kapitalismen. Karel Capek dog 1938.

I dag för 69 år sedan föddes Elvis Presley. Här är han 22 år gammal.

Foto: Pressens Bild

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons